Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Škofje na zasedanju v Vatikanu (foto: Vatican News)
Škofje na zasedanju v Vatikanu

Kardinal Gomez na srečanju v Vatikanu: Vzrok zlorab je v klerikalizmu

21.02.2019, 18:16 Marjana Debevec

V Vatikanu se končuje prvi dan zasedanja predsednikov vseh škofovskih konferenc in predstavnikov redovnih ustanov na temo zaščite mladoletnih v Cerkvi. Popoldne je zbrane nagovoril nadškof iz Kolumbije kardinal Ruben Salazar Gomez, ki je izpostavil odgovornost škofa. Po njegovih besedah je eden od globokih razlogov za vse, kar se je dogajalo, v klerikalizmu.

Po besedah kardinala Gomeza današnji čas od vseh vernikov, najprej pa od pastirjev Cerkve, zahteva temeljito spreobrnjenje. Na žalost se ob zlorabah še vedno večkrat obnašajo kot pastirji, ki pobegnejo pred volkom, namesto da bi ovce zaščitili. Tako v duhu klerikalizma pred žrtve postavljajo ugled institucije. »Moramo priznati, da škoda ni povzročena od zunaj, ampak da so prvi sovražniki znotraj: med škofi, duhovniki in posvečenimi, ki nismo odgovorili na naš poklic. Moramo priznati, da je sovražnik notranji«, je bil odločen kardinal Gomez.

Tudi se ne smemo izgovarjati, da je v drugih ustanovah zlorab veliko več: nobenega opravičila ni za neprijavo zlorabe v Cerkvi. Izpostavil je pomembno vlogo medijev pri razkrivanju teh zločinov.

Sicer pa je kolumbijski kardinal tudi dejal, da škofje v boju proti zlorabam niso sami, saj pripadajo škofovskemu zboru, zato naj bi svetu znali odgovoriti v polni edinosti.

Vloga škofa pa je zelo pomembna tudi pri razločevanju duhovniških poklicev. Kandidate za duhovništvo naj bi spremljali kot prijatelji, bratje in očetje. Če duhovnik stori zlorabo, pa ga mora škof takoj prijaviti tako na cerkvenem kot tudi na civilnem sodišču. Potem pa ga mora spremljati, da ne bi prišlo do ponovnega zločina. Zaščititi je treba tudi njihove pravice, toda nikoli pred pravicami žrtve.

Nenazadnje pa je vloga škofa ta, da žrtvam prisluhne z odprtim srcem, kar se v preteklosti večkrat ni dogajalo. Z denarno odškodnino naj bi jim omogočili duševno in psihološko zdravljenje. Ob sklepu pa je kardinal Gomez poudaril, da je odgovori na to krizo v večjem prizadevanju škofov in duhovnikov za svetost.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...