Jože Bartolj
Marko Zupan
Helena Križnik
Škofje na zasedanju v Vatikanu (foto: Vatican News)
Škofje na zasedanju v Vatikanu

Kardinal Gomez na srečanju v Vatikanu: Vzrok zlorab je v klerikalizmu

21.02.2019, 18:16 Marjana Debevec

V Vatikanu se končuje prvi dan zasedanja predsednikov vseh škofovskih konferenc in predstavnikov redovnih ustanov na temo zaščite mladoletnih v Cerkvi. Popoldne je zbrane nagovoril nadškof iz Kolumbije kardinal Ruben Salazar Gomez, ki je izpostavil odgovornost škofa. Po njegovih besedah je eden od globokih razlogov za vse, kar se je dogajalo, v klerikalizmu.

Po besedah kardinala Gomeza današnji čas od vseh vernikov, najprej pa od pastirjev Cerkve, zahteva temeljito spreobrnjenje. Na žalost se ob zlorabah še vedno večkrat obnašajo kot pastirji, ki pobegnejo pred volkom, namesto da bi ovce zaščitili. Tako v duhu klerikalizma pred žrtve postavljajo ugled institucije. »Moramo priznati, da škoda ni povzročena od zunaj, ampak da so prvi sovražniki znotraj: med škofi, duhovniki in posvečenimi, ki nismo odgovorili na naš poklic. Moramo priznati, da je sovražnik notranji«, je bil odločen kardinal Gomez.

Tudi se ne smemo izgovarjati, da je v drugih ustanovah zlorab veliko več: nobenega opravičila ni za neprijavo zlorabe v Cerkvi. Izpostavil je pomembno vlogo medijev pri razkrivanju teh zločinov.

Sicer pa je kolumbijski kardinal tudi dejal, da škofje v boju proti zlorabam niso sami, saj pripadajo škofovskemu zboru, zato naj bi svetu znali odgovoriti v polni edinosti.

Vloga škofa pa je zelo pomembna tudi pri razločevanju duhovniških poklicev. Kandidate za duhovništvo naj bi spremljali kot prijatelji, bratje in očetje. Če duhovnik stori zlorabo, pa ga mora škof takoj prijaviti tako na cerkvenem kot tudi na civilnem sodišču. Potem pa ga mora spremljati, da ne bi prišlo do ponovnega zločina. Zaščititi je treba tudi njihove pravice, toda nikoli pred pravicami žrtve.

Nenazadnje pa je vloga škofa ta, da žrtvam prisluhne z odprtim srcem, kar se v preteklosti večkrat ni dogajalo. Z denarno odškodnino naj bi jim omogočili duševno in psihološko zdravljenje. Ob sklepu pa je kardinal Gomez poudaril, da je odgovori na to krizo v večjem prizadevanju škofov in duhovnikov za svetost.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.