Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Škofje na zasedanju v Vatikanu (foto: Vatican News)
Škofje na zasedanju v Vatikanu

Kardinal Gomez na srečanju v Vatikanu: Vzrok zlorab je v klerikalizmu

Slovenija | 21.02.2019, 18:16 Marjana Debevec

V Vatikanu se končuje prvi dan zasedanja predsednikov vseh škofovskih konferenc in predstavnikov redovnih ustanov na temo zaščite mladoletnih v Cerkvi. Popoldne je zbrane nagovoril nadškof iz Kolumbije kardinal Ruben Salazar Gomez, ki je izpostavil odgovornost škofa. Po njegovih besedah je eden od globokih razlogov za vse, kar se je dogajalo, v klerikalizmu.

Po besedah kardinala Gomeza današnji čas od vseh vernikov, najprej pa od pastirjev Cerkve, zahteva temeljito spreobrnjenje. Na žalost se ob zlorabah še vedno večkrat obnašajo kot pastirji, ki pobegnejo pred volkom, namesto da bi ovce zaščitili. Tako v duhu klerikalizma pred žrtve postavljajo ugled institucije. »Moramo priznati, da škoda ni povzročena od zunaj, ampak da so prvi sovražniki znotraj: med škofi, duhovniki in posvečenimi, ki nismo odgovorili na naš poklic. Moramo priznati, da je sovražnik notranji«, je bil odločen kardinal Gomez.

Tudi se ne smemo izgovarjati, da je v drugih ustanovah zlorab veliko več: nobenega opravičila ni za neprijavo zlorabe v Cerkvi. Izpostavil je pomembno vlogo medijev pri razkrivanju teh zločinov.

Sicer pa je kolumbijski kardinal tudi dejal, da škofje v boju proti zlorabam niso sami, saj pripadajo škofovskemu zboru, zato naj bi svetu znali odgovoriti v polni edinosti.

Vloga škofa pa je zelo pomembna tudi pri razločevanju duhovniških poklicev. Kandidate za duhovništvo naj bi spremljali kot prijatelji, bratje in očetje. Če duhovnik stori zlorabo, pa ga mora škof takoj prijaviti tako na cerkvenem kot tudi na civilnem sodišču. Potem pa ga mora spremljati, da ne bi prišlo do ponovnega zločina. Zaščititi je treba tudi njihove pravice, toda nikoli pred pravicami žrtve.

Nenazadnje pa je vloga škofa ta, da žrtvam prisluhne z odprtim srcem, kar se v preteklosti večkrat ni dogajalo. Z denarno odškodnino naj bi jim omogočili duševno in psihološko zdravljenje. Ob sklepu pa je kardinal Gomez poudaril, da je odgovori na to krizo v večjem prizadevanju škofov in duhovnikov za svetost.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...