Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Marta Jerebič

Raziščite svojo vest in se spreobrnite!

21.02.2019, 10:40 Marjana Debevec

Udeleženci srečanja so se na željo svetega očeta v preteklih tednih srečali z žrtvami zlorab v svojih domovinah, da bi začutili njihove rane. Nekateri med njimi so svoje vtise posneli in poslali še pred srečanjem v Vatikanu.

Predsednik škofovske konference ZDA, kjer je imel škandal spolnih zlorab velike razsežnosti, kardinal Daniel di Nardo se je z njimi srečeval že več let. »Žrtve si želijo svoje zgodbe povedati. Včasih se počutijo zelo osamljene. Ker so oddaljene od vseh, morda celo od Boga, lahko na pogovoru z mano spoznajo, da so upoštevane in slišane. Mislim, da ne bi nikoli smeli podcenjevati tega, da je biti slišan del tega, da te ljudje upoštevajo oziroma da te upošteva Cerkev. Da ji je mar zate«, je dejal ameriški kardinal.

Predsednik poljske škofovske konference Stanislaw Gadecki pa se je obrnil na storilce. »Pozivam vas, raziščite svojo vest, da boste pred Bogom in pred ljudmi sprevideli svojo odgovornost za svoje grehe in zločine, ter se spreobrnili. Vaša dejanja uničujejo mlade in Cerkev ter zatemnjujejo luč Božje besede. Vse vernike vabim, da se združijo v iskreni molitvi za žrtve in za spreobrnjenje storilcev

Predsednik slovenske škofovske konference nadškof Stanislav Zore je priznal, da je kljub ukrepom, ki so jih že sprejeli, treba taklo v Cerkvi kot v celotni družbi še veliko storiti. »V Katoliški Cerkvi velja ničelna stopnja tolerance do vsakega primera spolnega nasilja. Zato nas vsak primer res prizadene. Ravnanje nekaterih posameznikov je popačilo podobo celotne Cerkve. Omenjena dejanja obsojamo in jih obžalujemo. Obenem pa smo hvaležni veliki večini duhovnikov, ki požrtvovalno, pošteno in zavzeto delajo z mladimi«, je še dejal nadškof Zore.

 

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...