Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović

Raziščite svojo vest in se spreobrnite!

21.02.2019, 10:40 Marjana Debevec

Udeleženci srečanja so se na željo svetega očeta v preteklih tednih srečali z žrtvami zlorab v svojih domovinah, da bi začutili njihove rane. Nekateri med njimi so svoje vtise posneli in poslali še pred srečanjem v Vatikanu.

Predsednik škofovske konference ZDA, kjer je imel škandal spolnih zlorab velike razsežnosti, kardinal Daniel di Nardo se je z njimi srečeval že več let. »Žrtve si želijo svoje zgodbe povedati. Včasih se počutijo zelo osamljene. Ker so oddaljene od vseh, morda celo od Boga, lahko na pogovoru z mano spoznajo, da so upoštevane in slišane. Mislim, da ne bi nikoli smeli podcenjevati tega, da je biti slišan del tega, da te ljudje upoštevajo oziroma da te upošteva Cerkev. Da ji je mar zate«, je dejal ameriški kardinal.

Predsednik poljske škofovske konference Stanislaw Gadecki pa se je obrnil na storilce. »Pozivam vas, raziščite svojo vest, da boste pred Bogom in pred ljudmi sprevideli svojo odgovornost za svoje grehe in zločine, ter se spreobrnili. Vaša dejanja uničujejo mlade in Cerkev ter zatemnjujejo luč Božje besede. Vse vernike vabim, da se združijo v iskreni molitvi za žrtve in za spreobrnjenje storilcev

Predsednik slovenske škofovske konference nadškof Stanislav Zore je priznal, da je kljub ukrepom, ki so jih že sprejeli, treba taklo v Cerkvi kot v celotni družbi še veliko storiti. »V Katoliški Cerkvi velja ničelna stopnja tolerance do vsakega primera spolnega nasilja. Zato nas vsak primer res prizadene. Ravnanje nekaterih posameznikov je popačilo podobo celotne Cerkve. Omenjena dejanja obsojamo in jih obžalujemo. Obenem pa smo hvaležni veliki večini duhovnikov, ki požrtvovalno, pošteno in zavzeto delajo z mladimi«, je še dejal nadškof Zore.

 

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...