Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Pedofilija, obup (foto: vaticannews.va)
Pedofilija, obup

Opravičilo vrhovnih redovnih predstojnikov in predstojnic

Cerkev po svetu | 20.02.2019, 14:06 Marta Jerebič

Pred vatikanskim srečanjem za zaščito mladoletnih v Cerkvi se vrstijo pozivi in odzivi različnih organizacij. Izjavo je objavila tudi Mednarodna zveza redovnih predstojnikov in predstojnic, ki je starše pozvala k pomoči v boju proti spolnim zlorabam, zlasti ob dejstvu, da po svetu 62 milijonov otrok obiskuje šole, ki jih upravlja Cerkev.

Vrhovni redovni predstojniki in predstojnice so se opravičili za rane in bolečino, ki so jo povzročili člani redovnih ustanov, hkrati v boj proti zlorabam želijo vključiti starše, še posebej matere. Če bi namreč ženske vprašali za mnenje in pomoč pri obravnavanju primerov zlorab, bi bili hitrejši in učinkovitejši, so zapisali v izjavi.

Papež je od udeležencev zasedanja zahteval, da se srečajo z žrtvami. Avstrijski kardinal Christoph Schönborn je o tem spregovoril v video posnetku, objavljenem na spletni strani dunajske nadškofije. »V zadnjih tridesetih letih sem govoril z veliko žrtvami spolnih zlorab. Najpomembnejše, kar sem se naučil, je bilo poslušanje.«

Žrtve so mu povedale, kako so jih zlorabitelji ustrahovali in prisilili k molku. Dejali so jim, da če bodo spregovorili, bodo ranili Jezusa in šli v pekel.

Ameriški in nemški kardinal Raymond Burke in Walter Brandmüller, sicer znana kritika papeža, pa sta v javnem pismu zapisala, da za spolne zlorabe ni kriva zloraba moči, ampak homoseksualna agenda. A kot je že na ponedeljkovi tiskovni konferenci pojasnil ameriški kardinal Blase Cupich, so raziskave pokazale, da homoseksualnost sama po sebi ni razlog za spolne zlorabe.

Na slovenski škofovski konferenci poudarjajo, »da si v Cerkvi na Slovenskem prizadevamo za ničelno toleranco do spolnih zlorab«, je povedal tiskovni predstavnik. V izjavi je še zapisal, da dejanja nekaterih posameznikov, zaradi katerih je popačena podoba celotne Cerkve, obsojajo in jih obžalujejo. Obenem pa so hvaležni veliki večini duhovnikov, ki požrtvovalno, pošteno in zavzeto delajo z mladimi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...