Blaž Lesnik
Marko Zupan
Tanja Dominko
Pedofilija, obup (foto: vaticannews.va)
Pedofilija, obup

Opravičilo vrhovnih redovnih predstojnikov in predstojnic

20.02.2019, 14:06 Marta Jerebič

Pred vatikanskim srečanjem za zaščito mladoletnih v Cerkvi se vrstijo pozivi in odzivi različnih organizacij. Izjavo je objavila tudi Mednarodna zveza redovnih predstojnikov in predstojnic, ki je starše pozvala k pomoči v boju proti spolnim zlorabam, zlasti ob dejstvu, da po svetu 62 milijonov otrok obiskuje šole, ki jih upravlja Cerkev.

Vrhovni redovni predstojniki in predstojnice so se opravičili za rane in bolečino, ki so jo povzročili člani redovnih ustanov, hkrati v boj proti zlorabam želijo vključiti starše, še posebej matere. Če bi namreč ženske vprašali za mnenje in pomoč pri obravnavanju primerov zlorab, bi bili hitrejši in učinkovitejši, so zapisali v izjavi.

Papež je od udeležencev zasedanja zahteval, da se srečajo z žrtvami. Avstrijski kardinal Christoph Schönborn je o tem spregovoril v video posnetku, objavljenem na spletni strani dunajske nadškofije. »V zadnjih tridesetih letih sem govoril z veliko žrtvami spolnih zlorab. Najpomembnejše, kar sem se naučil, je bilo poslušanje.«

Žrtve so mu povedale, kako so jih zlorabitelji ustrahovali in prisilili k molku. Dejali so jim, da če bodo spregovorili, bodo ranili Jezusa in šli v pekel.

Ameriški in nemški kardinal Raymond Burke in Walter Brandmüller, sicer znana kritika papeža, pa sta v javnem pismu zapisala, da za spolne zlorabe ni kriva zloraba moči, ampak homoseksualna agenda. A kot je že na ponedeljkovi tiskovni konferenci pojasnil ameriški kardinal Blase Cupich, so raziskave pokazale, da homoseksualnost sama po sebi ni razlog za spolne zlorabe.

Na slovenski škofovski konferenci poudarjajo, »da si v Cerkvi na Slovenskem prizadevamo za ničelno toleranco do spolnih zlorab«, je povedal tiskovni predstavnik. V izjavi je še zapisal, da dejanja nekaterih posameznikov, zaradi katerih je popačena podoba celotne Cerkve, obsojajo in jih obžalujejo. Obenem pa so hvaležni veliki večini duhovnikov, ki požrtvovalno, pošteno in zavzeto delajo z mladimi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...