Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup

VIDEO: Moliti za žrtve trgovine z ljudmi

07.02.2019, 15:50 Marta Jerebič

V Katoliški Cerkvi je jutrišnji god sužnje sv. Jožefine Bakhite zaznamovan z molitvijo in premišljevanjem v boju proti trgovini z ljudmi. To ni problem nekega preteklega časa, je v video sporočilu dejal papež. Da gre za drugo najbolj donosno dejavnost organiziranega kriminala, takoj za trgovino z mamili, je na današnji seji parlamentarne komisije za peticije opozorila njena predsednica Eva Irgl (SDS).

Suženjstvo je tragična stvarnost današnjega sveta, je v video sporočilu dejal papež in prosil za sprejemanje žrtev trgovine z ljudmi, prisilne prostitucije in nasilja.

V Sloveniji prav področje vnovičnega vključevanja žrtev v družbo ni urejeno, kot bi moralo biti, so opozorili na seji komisije državnega zbora za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Tudi pregon storilcev je slab. V letu 2017 je bilo pet preiskav, podane so bile obtožbe zoper 21 fizičnih oseb, na prvi stopnji je bila obsojena le polovica. Komisija upa, da bo pregon in integracijo žrtev izboljšal akcijski načrt za boj proti trgovini z ljudmi, ki ga je v začetku januarja potrdila vlada.

A kot poudarjajo v Vatikanu, se moramo vprašati, kaj lahko vsak od nas stori za izkoreninjenje trgovine z ljudmi. Nihče si ne more umiti rok, če noče biti na nek način vpleten v ta zločin proti človeštvu, je dejal papež.

Žrtve trgovine z ljudmi opisujejo prevare, prisile in nepredstavljivo trpljenje. Njihovo pričevanje osvetljuje, kako vse je človekovo dostojanstvo kršeno zaradi želje po dobičku ali ugodju.

Da gre za skrit in neviden problem, a vendar prisoten vsepovsod, je opozoril p. Michael Cherny, ki se s tem področjem ukvarja v vatikanskem Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju.

To ustanovo je včeraj obiskala tudi delegacija Nsi in v pogovoru z njenim prefektom, kardinalom Petrom Turksonom omenila tudi problem trgovine z ljudmi. »Zlasti o tem, kako postaja trgovina z ljudmi v nekaterih delih Afrike biznis. Šele ko bo zahodni svet Afriki dal tehnologijo, da bodo znale same poskrbeti zase, bo verjetno tega manj,« je za naš radio povedal predsednik Nsi Matej Tonin. Ta se je včeraj ob robu splošne avdience srečal s papežem.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay) Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...