Slavi Košir
Boštjan Smole
Silvestra Sadar

VIDEO: Moliti za žrtve trgovine z ljudmi

07.02.2019, 15:50 Marta Jerebič

V Katoliški Cerkvi je jutrišnji god sužnje sv. Jožefine Bakhite zaznamovan z molitvijo in premišljevanjem v boju proti trgovini z ljudmi. To ni problem nekega preteklega časa, je v video sporočilu dejal papež. Da gre za drugo najbolj donosno dejavnost organiziranega kriminala, takoj za trgovino z mamili, je na današnji seji parlamentarne komisije za peticije opozorila njena predsednica Eva Irgl (SDS).

Suženjstvo je tragična stvarnost današnjega sveta, je v video sporočilu dejal papež in prosil za sprejemanje žrtev trgovine z ljudmi, prisilne prostitucije in nasilja.

V Sloveniji prav področje vnovičnega vključevanja žrtev v družbo ni urejeno, kot bi moralo biti, so opozorili na seji komisije državnega zbora za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Tudi pregon storilcev je slab. V letu 2017 je bilo pet preiskav, podane so bile obtožbe zoper 21 fizičnih oseb, na prvi stopnji je bila obsojena le polovica. Komisija upa, da bo pregon in integracijo žrtev izboljšal akcijski načrt za boj proti trgovini z ljudmi, ki ga je v začetku januarja potrdila vlada.

A kot poudarjajo v Vatikanu, se moramo vprašati, kaj lahko vsak od nas stori za izkoreninjenje trgovine z ljudmi. Nihče si ne more umiti rok, če noče biti na nek način vpleten v ta zločin proti človeštvu, je dejal papež.

Žrtve trgovine z ljudmi opisujejo prevare, prisile in nepredstavljivo trpljenje. Njihovo pričevanje osvetljuje, kako vse je človekovo dostojanstvo kršeno zaradi želje po dobičku ali ugodju.

Da gre za skrit in neviden problem, a vendar prisoten vsepovsod, je opozoril p. Michael Cherny, ki se s tem področjem ukvarja v vatikanskem Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju.

To ustanovo je včeraj obiskala tudi delegacija Nsi in v pogovoru z njenim prefektom, kardinalom Petrom Turksonom omenila tudi problem trgovine z ljudmi. »Zlasti o tem, kako postaja trgovina z ljudmi v nekaterih delih Afrike biznis. Šele ko bo zahodni svet Afriki dal tehnologijo, da bodo znale same poskrbeti zase, bo verjetno tega manj,« je za naš radio povedal predsednik Nsi Matej Tonin. Ta se je včeraj ob robu splošne avdience srečal s papežem.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...