Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Papež pri avdienci (foto: Vatican News)
Papež pri avdienci

Potovanje v Združene arabske emirate nova stran v zgodovini dialoga med krščanstvom in islamom

06.02.2019, 14:00 Marjana Debevec

Potovanje v Združene arabske emirate je zapisalo novo stran v zgodovini dialoga med krščanstvom in islamom, je pri današnji splošni avdienci zatrdil papež Frančišek, ki je kot prvi Petrov naslednik v preteklih dneh obiskal arabski polotok. Povedal je, da je med svojim obiskom veliko molil za to, da bi omenjeni dialog odločilno prispeval k miru v svetu.

Združeni Arabski emirati so v zadnjih desetletjih postali križišče med Vzhodom in Zahodom, večetnična in večkulturna oaza in prav zato primeren kraj za spodbujanje kulture srečanja, je dejal sveti oče. Izpostavil je dokument o bratstvu med ljudmi, ki sta ga podpisala z velikim imamom univerze Al Azhar.

V njem poudarjata, da je skupni poklic vseh ljudi biti bratje, saj so vsi sinovi in hčere Boga. Obsodila sta tudi vsako obliko nasilja, še posebej iz verskih razlogov ter se zavzela za razširjanje pristnih vrednot in miru. Omenjeno izjavo bodo sedaj preučevali na šolah in univerzah, papež pa nas vabi, da si jo prebere tudi vsak izmed nas.

»V času, kot je naš, ko smo v skušnjavi, da bi videli spopad med krščansko in islamsko civilizacijo ter imeli religije za vir konflikta, sva želela dati drugačno, jasno in odločno znamenje, da se je vendarle mogoče srečati, se medsebojno spoštovati, se pogovarjati in da kljub razlikam v kulturi in tradiciji, krščanski in islamski svet cenita in varujeta skupne vrednote kot so življenje, družina, verski čut, spoštovanje starejših, vzgojo otrok in druge

Sicer pa je svetega očeta pri maši v Abu Dhabiju sprejelo tudi približno 150 tisoč katoličanov. Posebej ga je ganilo srečanje z devetdesetletnim duhovnikom, ki je prvi prišel v to deželo in ustanovil številne krščanske skupnosti. »Je na invalidskem vozičku, slep, a z njegovih ustnic nikoli ne izgine nasmeh, saj se zaveda, da je služil Gospodu in naredil veliko dobrega,« je med drugim pri avdienci še dejal papež Frančišek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...