Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Nov vrh Trumpa in Kima bo konec meseca

06.02.2019, 11:29 Andrej Šinko

Ameriški predsednik Donald Trump je v nagovoru o položaju v državi poudaril, da so Združene države Amerike okrepile obrambni sistem, zaveznice v Natu pa so spodbudile k povečanju potrošnje za obrambo. Ob tem je dodal, da ZDA beležijo izjemne uspehe v gospodarstvu, ki pa da bodo še večji, ko bo dosežen trgovinski dogovor s Kitajsko.

Ameriški predsednik Donald Trump se je pohvalil z rastjo plač in najnižjo brezposelnostjo v zadnjih petdesetih letih. Še večjo gospodarsko blaginjo pa lahko po njegovih besedah ustavijo le vojne, politika ali strankarske preiskave.

»V samo dveh letih od volitev smo sprožili gospodarski razcvet, ki je bil redko viden v preteklosti. Ustvarili smo več kot 5,3 milijone novih delovnih mest. Pri tem pa je pomembno dodati, da je ustvarjenih tudi 600.000 delovnih mest v proizvodnji. Številni so opozarjali, da je to nemogoče, toda mi smo šele začeli,« je dejal Trump.

Ob tem se je pohvalil tudi z zunanjepolitičnimi uspehi njegove administracije. Omenil je umiritev Severne Koreje, hkrati pa je napovedal, da se bo s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom spet srečal 27. in 28. februarja.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump © Twiter Bela Hiša

Ameriški predsednik je spregovoril tudi o finančni krepitvi Severno-atlantskega zavezništva. »ZDA so bile leta obravnavane nepravično s strani zaveznic, članic NATA. Toda v zadnjih nekaj letih smo jih spodbudili k povečanju potrošnje za obrambo za več kot 100 milijard dolarjev.«

Trump je dejal še, da so se ZDA umaknile iz pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega, ker je Rusija pogodbo kršila. Če ne bo nove pogodbe, pa je Trump napovedal, da bodo ZDA za oborožitev namenile še več denarja.

Ameriški predsednik pa je spregovoril tudi o zločinih nezakonitih priseljencev in dodal, da zidovi preprečujejo nezakonite prehode.

Trump bi moral imeti govor že konec januarja, vendar mu je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi preklicala povabilo, dokler ne obnovi financiranja vlade. Predsednikovemu govoru je sledilo več demokratskih govorov, v njih pa so med drugim prav Trumpa okrivili za zaprtje vlade.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...