Marjan Bunič
Marko Zupan
Alen Salihović

Nov vrh Trumpa in Kima bo konec meseca

06.02.2019, 11:29 Andrej Šinko

Ameriški predsednik Donald Trump je v nagovoru o položaju v državi poudaril, da so Združene države Amerike okrepile obrambni sistem, zaveznice v Natu pa so spodbudile k povečanju potrošnje za obrambo. Ob tem je dodal, da ZDA beležijo izjemne uspehe v gospodarstvu, ki pa da bodo še večji, ko bo dosežen trgovinski dogovor s Kitajsko.

Ameriški predsednik Donald Trump se je pohvalil z rastjo plač in najnižjo brezposelnostjo v zadnjih petdesetih letih. Še večjo gospodarsko blaginjo pa lahko po njegovih besedah ustavijo le vojne, politika ali strankarske preiskave.

»V samo dveh letih od volitev smo sprožili gospodarski razcvet, ki je bil redko viden v preteklosti. Ustvarili smo več kot 5,3 milijone novih delovnih mest. Pri tem pa je pomembno dodati, da je ustvarjenih tudi 600.000 delovnih mest v proizvodnji. Številni so opozarjali, da je to nemogoče, toda mi smo šele začeli,« je dejal Trump.

Ob tem se je pohvalil tudi z zunanjepolitičnimi uspehi njegove administracije. Omenil je umiritev Severne Koreje, hkrati pa je napovedal, da se bo s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom spet srečal 27. in 28. februarja.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump © Twiter Bela Hiša

Ameriški predsednik je spregovoril tudi o finančni krepitvi Severno-atlantskega zavezništva. »ZDA so bile leta obravnavane nepravično s strani zaveznic, članic NATA. Toda v zadnjih nekaj letih smo jih spodbudili k povečanju potrošnje za obrambo za več kot 100 milijard dolarjev.«

Trump je dejal še, da so se ZDA umaknile iz pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega, ker je Rusija pogodbo kršila. Če ne bo nove pogodbe, pa je Trump napovedal, da bodo ZDA za oborožitev namenile še več denarja.

Ameriški predsednik pa je spregovoril tudi o zločinih nezakonitih priseljencev in dodal, da zidovi preprečujejo nezakonite prehode.

Trump bi moral imeti govor že konec januarja, vendar mu je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi preklicala povabilo, dokler ne obnovi financiranja vlade. Predsednikovemu govoru je sledilo več demokratskih govorov, v njih pa so med drugim prav Trumpa okrivili za zaprtje vlade.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...