Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović

Nov vrh Trumpa in Kima bo konec meseca

06.02.2019, 11:29 Andrej Šinko

Ameriški predsednik Donald Trump je v nagovoru o položaju v državi poudaril, da so Združene države Amerike okrepile obrambni sistem, zaveznice v Natu pa so spodbudile k povečanju potrošnje za obrambo. Ob tem je dodal, da ZDA beležijo izjemne uspehe v gospodarstvu, ki pa da bodo še večji, ko bo dosežen trgovinski dogovor s Kitajsko.

Ameriški predsednik Donald Trump se je pohvalil z rastjo plač in najnižjo brezposelnostjo v zadnjih petdesetih letih. Še večjo gospodarsko blaginjo pa lahko po njegovih besedah ustavijo le vojne, politika ali strankarske preiskave.

»V samo dveh letih od volitev smo sprožili gospodarski razcvet, ki je bil redko viden v preteklosti. Ustvarili smo več kot 5,3 milijone novih delovnih mest. Pri tem pa je pomembno dodati, da je ustvarjenih tudi 600.000 delovnih mest v proizvodnji. Številni so opozarjali, da je to nemogoče, toda mi smo šele začeli,« je dejal Trump.

Ob tem se je pohvalil tudi z zunanjepolitičnimi uspehi njegove administracije. Omenil je umiritev Severne Koreje, hkrati pa je napovedal, da se bo s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom spet srečal 27. in 28. februarja.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump © Twiter Bela Hiša

Ameriški predsednik je spregovoril tudi o finančni krepitvi Severno-atlantskega zavezništva. »ZDA so bile leta obravnavane nepravično s strani zaveznic, članic NATA. Toda v zadnjih nekaj letih smo jih spodbudili k povečanju potrošnje za obrambo za več kot 100 milijard dolarjev.«

Trump je dejal še, da so se ZDA umaknile iz pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega, ker je Rusija pogodbo kršila. Če ne bo nove pogodbe, pa je Trump napovedal, da bodo ZDA za oborožitev namenile še več denarja.

Ameriški predsednik pa je spregovoril tudi o zločinih nezakonitih priseljencev in dodal, da zidovi preprečujejo nezakonite prehode.

Trump bi moral imeti govor že konec januarja, vendar mu je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi preklicala povabilo, dokler ne obnovi financiranja vlade. Predsednikovemu govoru je sledilo več demokratskih govorov, v njih pa so med drugim prav Trumpa okrivili za zaprtje vlade.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...