Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Nov vrh Trumpa in Kima bo konec meseca

| 06.02.2019, 11:29 Andrej Šinko

Ameriški predsednik Donald Trump je v nagovoru o položaju v državi poudaril, da so Združene države Amerike okrepile obrambni sistem, zaveznice v Natu pa so spodbudile k povečanju potrošnje za obrambo. Ob tem je dodal, da ZDA beležijo izjemne uspehe v gospodarstvu, ki pa da bodo še večji, ko bo dosežen trgovinski dogovor s Kitajsko.

Ameriški predsednik Donald Trump se je pohvalil z rastjo plač in najnižjo brezposelnostjo v zadnjih petdesetih letih. Še večjo gospodarsko blaginjo pa lahko po njegovih besedah ustavijo le vojne, politika ali strankarske preiskave.

»V samo dveh letih od volitev smo sprožili gospodarski razcvet, ki je bil redko viden v preteklosti. Ustvarili smo več kot 5,3 milijone novih delovnih mest. Pri tem pa je pomembno dodati, da je ustvarjenih tudi 600.000 delovnih mest v proizvodnji. Številni so opozarjali, da je to nemogoče, toda mi smo šele začeli,« je dejal Trump.

Ob tem se je pohvalil tudi z zunanjepolitičnimi uspehi njegove administracije. Omenil je umiritev Severne Koreje, hkrati pa je napovedal, da se bo s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom spet srečal 27. in 28. februarja.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump © Twiter Bela Hiša

Ameriški predsednik je spregovoril tudi o finančni krepitvi Severno-atlantskega zavezništva. »ZDA so bile leta obravnavane nepravično s strani zaveznic, članic NATA. Toda v zadnjih nekaj letih smo jih spodbudili k povečanju potrošnje za obrambo za več kot 100 milijard dolarjev.«

Trump je dejal še, da so se ZDA umaknile iz pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega, ker je Rusija pogodbo kršila. Če ne bo nove pogodbe, pa je Trump napovedal, da bodo ZDA za oborožitev namenile še več denarja.

Ameriški predsednik pa je spregovoril tudi o zločinih nezakonitih priseljencev in dodal, da zidovi preprečujejo nezakonite prehode.

Trump bi moral imeti govor že konec januarja, vendar mu je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi preklicala povabilo, dokler ne obnovi financiranja vlade. Predsednikovemu govoru je sledilo več demokratskih govorov, v njih pa so med drugim prav Trumpa okrivili za zaprtje vlade.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.