Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Marta Jerebič

Predčasne volitve v Venezueli vse bližje; Maduro se poskuša obdržati na oblasti

05.02.2019, 14:01 Andrej Šinko

Velik del mednarodne skupnosti vztraja pri izvedbi predčasnih predsedniških volitvah v Venezueli. Zato so po ZDA tudi številne evropske države priznale Juana Guaidója za začasnega predsednika, ki naj bi državo popeljal na volitve. Slovenska vlada bo o tem odločala v prihodnjih dneh.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je venezuelsko vojsko pozval, naj podpre ustavo in zaščiti Guaidoja kot tudi ameriške in vse druge državljane v Venezueli. Vojska za zdaj še podpira predsednika Nicolasa Madura, ki ima vedno manj podpore v mednarodni skupnosti. Guaidoja je za začasnega predsednika podprlo že približno 20 evropskih držav, vendar pa Evropska unija glede tega ni bila sposobna sprejeti skupnega stališča, saj je temu nasprotovala Italija; zadržana je bila tudi Grčija.

V Kanadi je odhod Madura z oblasti zahtevala tudi skupina ameriških držav Lima, ki med drugimi združuje Argentino, Brazilijo, Kanado, Čile, Kolumbijo in Kostariko. Kanadska vlada pa je ob tem naznanila tudi 53 milijonov dolarjev pomoči Venezueli, s čimer je zasenčila obljubo ZDA v višini 20 milijonov dolarjev. Maduru pa je še enkrat izrazila podporo Turčija, ki mednarodno skupnost obtožuje poskusa strmoglavljanja socialističnega predsednika.

K novim demokratičnim predsedniškim volitvam v državi pozivajo tudi venezuelski škofje, redovniki in laiki. Po njihovih besedah prebivalstvo protestira na ulicah, ker si močno želi spremembe v političnem vodstvu in boljše prihodnosti, v kateri življenje ne bo nenehno v nevarnosti.

Medtem je Maduro papežu poslal pismo, v katerem ga prosi za pomoč pri dialogu. V Vatikanu za zdaj pisma ne komentirajo, je pa Sveti sedež v preteklosti že deloval kot mediator med venezuelsko vlado in opozicijo, vendar vlada nato ni uresničila danih zavez.

Nekateri poznavalci razmer zato ocenjujejo, da si Maduro tako le kupuje čas na predsedniškem položaju. Sveti sedež je sicer v stalnem stiku s Cerkvijo v Venezueli, papeža Frančiška pa po poročanju agencije SIR zelo skrbi, da bi prišlo do prelivanja krvi. Vrhovni predstojnik Misijonske družbe pater Tomaž Mavrič je medtem pozval k molitvi za izboljšanje razmer v Venezueli.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...