Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Papež v Abu Dhabiju (foto: vaticannews.va)
Papež v Abu Dhabiju

Papež v Abu Dhabiju: Kristjan je oborožen samo z vero in ljubeznijo!

05.02.2019, 09:03 Marta Jerebič

Papež Frančišek je obisk v Združenih arabskih emiratih sklenil s sveto mašo za mir in pravičnost. Na športnem stadionu v Abu Dhabiju se je zbralo več kot 130 tisoč katoličanov stotih različnih narodnosti in približno 4 tisoč muslimanov. Še več tisoč ljudi je bogoslužje spremljalo na velikih zaslonih v okolici stadiona. Papež je v pridigi spregovoril o blagrih, ki so po njegovih besedah zemljevid življenja.

Prva javna maša v zibelki islama

Papež Frančišek je na arabskem polotoku, zibelki islama, daroval prvo javno sveto mašo. V Združenih arabskih emiratih živi približno milijon katoličanov, kar je 10 odstotkov vsega prebivalstva. Med njimi je največ tujih delavcev, večinoma iz Filipinov in Indije. Mnogi so na vstopnice za sveto mašo čakali več kot 4 ure.

Kristjan oborožen samo z vero in ljubeznijo

Sveti oče jih je z besedami sv. Frančiška povabil, naj ne povzročajo prepirov ali sporov. Kristjan odpotuje oborožen samo s svojo ponižno vero in konkretno ljubeznijo. Pomembna je krotkost. Samo če bomo v svetu živeli na Božji način, bomo postali kanali njegove prisotnosti, drugače ne bomo prinesli sadov, je dejal papež in vernike spodbudil k življenju po Jezusovih blagrih.

»Blagri niso za superljudi, ampak za vsakogar, ki se sooča z izzivi in preizkušnjami vsakdana. Kdor jih živi kot Jezus, ohranja svet čist. Je kot drevo, ki tudi na sušni zemlji, vsak dan vsrka onesnažen zrak in sprošča kisik. Želim si, da bi bili taki, dobro zakoreninjeni v Jezusu in pripravljeni delati dobro bližnjemu. Vaše skupnosti naj bodo oaze miru.«

Niso torej potrebna izjemna dejanja, ampak hoja za Kristusom, ki jo zaznamujeta krotkost in ljubezen do bratov. Papež je vernike pozval, naj skrbijo drug za drugega z bratsko naklonjenostjo, na podlagi katere ne bo prvo- in drugorazrednih kristjanov.

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...