Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Tribuna 2019

Slovenci po svetu | 20.02.2019, 18:27 Matjaž Merljak

V Celovcu bo jutri in v petek v organizaciji Krščanske kulturne zveze (KKZ) potekal letošnji gledališki in lutkovni festival Tribuna. To je tradicionalno gledališko srečanje, kjer nastopijo slovenske otroške in mladinske gledališke in lutkovne skupine s celotnega dvojezičnega območja.

Predstave so namenjene obiskovalcem od najmlajših do srednješolskih let. KKZ se pri tem projektu poveže z dvojezičnimi osnovnimi in srednjimi šolami ter organizira prevoz v Celovec, na predstave pa povabi tudi strokovnjake Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki izbirajo skupine za vseslovenska gledališka in lutkovna srečanja.

Jutri dopoldne bosta nastopili Otroška gledališka skupina Nenavadni KPD Šmihel in Starejša gledališka skupina SPD Bilka. Ob 19h bo v Jazz-klubu Kammmerlichtspiele nastopila Mlajša gledališka skupina KPD »Planina« Sele s predstavo Gustav. Gre za gledališki prikaz poezije Gustava Januša. Režiser je Michael Krištof-Kranzelbinder, mentorica pa Milena Olip.

V petek bodo nastopili Lutkovna skupina »Mladi Celovčani« SKD Celovec, Mlajša mladinska gled. skupina SPD Bilka Bilčovs, Otroška lutkovna skupina KPD Šmihel in Mladinska lutkovna skupina Danica. Ob 19. uri bo v Tischlerjevi dvorani predstava za mladino in odrasle. Mladinska gledališka skupina ŠTKGRA, KPD Šmihel se bo predstavila s sodobno gledališko predstavo V garderobi v režiji Alenke Hain pod mentorstvom Micke Opetnik. V njej se sooča z različnimi predsodki.

Več

Slovenci po svetu, Kultura
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.