Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Marta Jerebič

Občutna podražitev pogonskih goriv ni presenečenje

26.02.2019, 15:39

95-oktanski bencin in dizel sta se na servisih zunaj avtocestnega križa in hitrih cest močno podražila. Za liter prvega je treba odšteti evro in skoraj 27 centov, liter drugega stane evro in skoraj 27 centov. Cena 95-oktanskega bencina se je tako zvišala za slabe štiri cente, cena dizla za slabe 3 cente. Dosegli sta najvišji letošnji ravni.

"Cene surove nafte na globalnih trgih od začetka leta kar pridno rastejo. Cena surove nafte je v evrih zrasla kar za več kot 20 odstotkov. Podražitev pogonskih goriv gre s tem nekako z roko v roki. Običajno je to precej preprosta formula, vsaj kar se tiče Slovenije, da se cene prilagajajo premikom na naftnih trgih. Ker cena nafte raste, me rast cene pogonskih goriv niti ne preseneča," je za naš radio pojasnil pomočnik direktorja naložbenega sektorja pri KD skladih Sašo Šmigić.

Kakšni so obeti? "Vedeti moramo, da je bila v lanskem letu najvišja cena surove nafte 75 dolarjev na sod. Letos smo nekje pri 55 dolarjih na sod. Če bo cena nafte letos nadaljevala to pot navzgor, vsaj do ravni, ki smo jo imeli v lanskem letu, lahko cena pogonskih goriv še raste. A to je odvisno od makroekonomskih faktorjev, torej od ravni gospodarske aktivnosti v svetu in od tega, ali namerava naftni kartel Opec posredovati na naftnem trgu oziroma koliko bo pri tem uspešen," je ugotavljal Šmigić.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...