Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Občutna podražitev pogonskih goriv ni presenečenje

Slovenija | 26.02.2019, 15:39

95-oktanski bencin in dizel sta se na servisih zunaj avtocestnega križa in hitrih cest močno podražila. Za liter prvega je treba odšteti evro in skoraj 27 centov, liter drugega stane evro in skoraj 27 centov. Cena 95-oktanskega bencina se je tako zvišala za slabe štiri cente, cena dizla za slabe 3 cente. Dosegli sta najvišji letošnji ravni.

"Cene surove nafte na globalnih trgih od začetka leta kar pridno rastejo. Cena surove nafte je v evrih zrasla kar za več kot 20 odstotkov. Podražitev pogonskih goriv gre s tem nekako z roko v roki. Običajno je to precej preprosta formula, vsaj kar se tiče Slovenije, da se cene prilagajajo premikom na naftnih trgih. Ker cena nafte raste, me rast cene pogonskih goriv niti ne preseneča," je za naš radio pojasnil pomočnik direktorja naložbenega sektorja pri KD skladih Sašo Šmigić.

Kakšni so obeti? "Vedeti moramo, da je bila v lanskem letu najvišja cena surove nafte 75 dolarjev na sod. Letos smo nekje pri 55 dolarjih na sod. Če bo cena nafte letos nadaljevala to pot navzgor, vsaj do ravni, ki smo jo imeli v lanskem letu, lahko cena pogonskih goriv še raste. A to je odvisno od makroekonomskih faktorjev, torej od ravni gospodarske aktivnosti v svetu in od tega, ali namerava naftni kartel Opec posredovati na naftnem trgu oziroma koliko bo pri tem uspešen," je ugotavljal Šmigić.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.