Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko

Dva primera ponarejenih diplom v slovenskem zdravstvu

22.02.2019, 16:03

V izolski bolnišnici je pripravništvo opravljala zdravnica s ponarejeno diplomo mariborske medicinske fakultete. Razkritje medijev je razburilo javnost. V zdravniški zbornici so nam zatrdili, da gre za osamljen primer. Na pristojnem ministrstvu so poudarili, da sistem zagotavlja dovolj varovalk.

O lažni zdravnici so prvi poročali na POP TV, v izolski bolnišnici so potrdili zgodbo. Lažna zdravnica se je s ponarejeno diplomo brez težav vpisala v ustrezen register in izpolnila vlogo za opravljanje pripravništva, nato je dobila službo. Njen mentor je zaznal pomanjkljivo znanje, o tem je obvestil zdravniško zbornico, ki je preverila dokazila o izobrazbi. Po neuradnih podatkih sploh ni študirala na mariborski medicinski fakulteti, delala naj bi kot medicinska sestra. V izolski bolnišnici ni več zaposlena. S primerom se ukvarja tudi policija.

V zdravniški zbornici so v odgovorih na naša vprašanja med drugim pojasnili, da je takoj ob prijavi stekla obnova postopka, prav tako sta bili odpravljeni odločbi o vpisu v register in pripravništvu. Ob tem so dodali, da v zadnjih desetih letih niso bili obveščeni o čem podobnem. "Tudi na ministrstvu za zdravje se v preteklosti s ponarejenimi diplomami nismo srečevali," je v pogovoru za naš radio poudarila vodja sektorja za dostopnost zdravstvenega varstva Tina Jamšek. "Ne moremo kar posploševati, da so vse diplome ponarejene."

V zdravniški zbornici so spomnili, da so tako pripravniki kot tudi specializanti ves čas pod zelo natančnim nadzorom mentorjev. Ta pomembna sistemska varovalka po njihovih navedbah zagotavlja hitro odkrivanje morebitnih pomanjkljivosti v znanju, temu nato sledijo preverjanja. "Kadrovska služba izvajalca bi morala preveriti, ali je oseba dejansko opravila in pridobila stopnjo izobrazbe, k temu zavezuje zakon o delovnih razmerjih," je dodala Jamškova.

V zdravniški zbornici obljubljajo, da bodo v prihodnje še bolj skrbni pri preverjanju vse listinske dokumentacije. "Dvomi niso upravičeni," medtem meni Jamškova.

Na dan je prišel še en primer ponarejene diplome v slovenskem zdravstvu. Tokrat gre za lažno medicinsko sestro, pred mesecem dni so jo odkrili v trboveljski bolnišnici, kjer mirijo, da ni delala z bolniki. Kot je poročal spletni portal 24ur, je vodstvo obvestilo tako policijo kot tudi zbornico zdravstvene in babiške nege. Tam nimajo ne dokumenta o njeni diplomi ne podatkov, da bi dosegla vsaj srednjo zdravstveno izobrazbo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...