Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Silvestra Sadar

Dva primera ponarejenih diplom v slovenskem zdravstvu

22.02.2019, 16:03

V izolski bolnišnici je pripravništvo opravljala zdravnica s ponarejeno diplomo mariborske medicinske fakultete. Razkritje medijev je razburilo javnost. V zdravniški zbornici so nam zatrdili, da gre za osamljen primer. Na pristojnem ministrstvu so poudarili, da sistem zagotavlja dovolj varovalk.

O lažni zdravnici so prvi poročali na POP TV, v izolski bolnišnici so potrdili zgodbo. Lažna zdravnica se je s ponarejeno diplomo brez težav vpisala v ustrezen register in izpolnila vlogo za opravljanje pripravništva, nato je dobila službo. Njen mentor je zaznal pomanjkljivo znanje, o tem je obvestil zdravniško zbornico, ki je preverila dokazila o izobrazbi. Po neuradnih podatkih sploh ni študirala na mariborski medicinski fakulteti, delala naj bi kot medicinska sestra. V izolski bolnišnici ni več zaposlena. S primerom se ukvarja tudi policija.

V zdravniški zbornici so v odgovorih na naša vprašanja med drugim pojasnili, da je takoj ob prijavi stekla obnova postopka, prav tako sta bili odpravljeni odločbi o vpisu v register in pripravništvu. Ob tem so dodali, da v zadnjih desetih letih niso bili obveščeni o čem podobnem. "Tudi na ministrstvu za zdravje se v preteklosti s ponarejenimi diplomami nismo srečevali," je v pogovoru za naš radio poudarila vodja sektorja za dostopnost zdravstvenega varstva Tina Jamšek. "Ne moremo kar posploševati, da so vse diplome ponarejene."

V zdravniški zbornici so spomnili, da so tako pripravniki kot tudi specializanti ves čas pod zelo natančnim nadzorom mentorjev. Ta pomembna sistemska varovalka po njihovih navedbah zagotavlja hitro odkrivanje morebitnih pomanjkljivosti v znanju, temu nato sledijo preverjanja. "Kadrovska služba izvajalca bi morala preveriti, ali je oseba dejansko opravila in pridobila stopnjo izobrazbe, k temu zavezuje zakon o delovnih razmerjih," je dodala Jamškova.

V zdravniški zbornici obljubljajo, da bodo v prihodnje še bolj skrbni pri preverjanju vse listinske dokumentacije. "Dvomi niso upravičeni," medtem meni Jamškova.

Na dan je prišel še en primer ponarejene diplome v slovenskem zdravstvu. Tokrat gre za lažno medicinsko sestro, pred mesecem dni so jo odkrili v trboveljski bolnišnici, kjer mirijo, da ni delala z bolniki. Kot je poročal spletni portal 24ur, je vodstvo obvestilo tako policijo kot tudi zbornico zdravstvene in babiške nege. Tam nimajo ne dokumenta o njeni diplomi ne podatkov, da bi dosegla vsaj srednjo zdravstveno izobrazbo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak) Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak)

Romanje na Višarje kljub dežju, deloma na daljavo

Na Svete Višarje sta včeraj vabila Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov na 33. Romanje treh Sloveniji. Zaradi zelo slabega vremena je bil okrnjen tako program kot tudi ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...