Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik

Dva primera ponarejenih diplom v slovenskem zdravstvu

22.02.2019, 16:03

V izolski bolnišnici je pripravništvo opravljala zdravnica s ponarejeno diplomo mariborske medicinske fakultete. Razkritje medijev je razburilo javnost. V zdravniški zbornici so nam zatrdili, da gre za osamljen primer. Na pristojnem ministrstvu so poudarili, da sistem zagotavlja dovolj varovalk.

O lažni zdravnici so prvi poročali na POP TV, v izolski bolnišnici so potrdili zgodbo. Lažna zdravnica se je s ponarejeno diplomo brez težav vpisala v ustrezen register in izpolnila vlogo za opravljanje pripravništva, nato je dobila službo. Njen mentor je zaznal pomanjkljivo znanje, o tem je obvestil zdravniško zbornico, ki je preverila dokazila o izobrazbi. Po neuradnih podatkih sploh ni študirala na mariborski medicinski fakulteti, delala naj bi kot medicinska sestra. V izolski bolnišnici ni več zaposlena. S primerom se ukvarja tudi policija.

V zdravniški zbornici so v odgovorih na naša vprašanja med drugim pojasnili, da je takoj ob prijavi stekla obnova postopka, prav tako sta bili odpravljeni odločbi o vpisu v register in pripravništvu. Ob tem so dodali, da v zadnjih desetih letih niso bili obveščeni o čem podobnem. "Tudi na ministrstvu za zdravje se v preteklosti s ponarejenimi diplomami nismo srečevali," je v pogovoru za naš radio poudarila vodja sektorja za dostopnost zdravstvenega varstva Tina Jamšek. "Ne moremo kar posploševati, da so vse diplome ponarejene."

V zdravniški zbornici so spomnili, da so tako pripravniki kot tudi specializanti ves čas pod zelo natančnim nadzorom mentorjev. Ta pomembna sistemska varovalka po njihovih navedbah zagotavlja hitro odkrivanje morebitnih pomanjkljivosti v znanju, temu nato sledijo preverjanja. "Kadrovska služba izvajalca bi morala preveriti, ali je oseba dejansko opravila in pridobila stopnjo izobrazbe, k temu zavezuje zakon o delovnih razmerjih," je dodala Jamškova.

V zdravniški zbornici obljubljajo, da bodo v prihodnje še bolj skrbni pri preverjanju vse listinske dokumentacije. "Dvomi niso upravičeni," medtem meni Jamškova.

Na dan je prišel še en primer ponarejene diplome v slovenskem zdravstvu. Tokrat gre za lažno medicinsko sestro, pred mesecem dni so jo odkrili v trboveljski bolnišnici, kjer mirijo, da ni delala z bolniki. Kot je poročal spletni portal 24ur, je vodstvo obvestilo tako policijo kot tudi zbornico zdravstvene in babiške nege. Tam nimajo ne dokumenta o njeni diplomi ne podatkov, da bi dosegla vsaj srednjo zdravstveno izobrazbo.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...