Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Cvikl v Markovcih o pomenu vizitacij in srečevanjih z lokalno skupnostjo

Slovenija | 21.02.2019, 09:57

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je v začetku februarja s sveto mašo v cerkvi sv. Petra in Pavla na Ptuju začel vizitacije župnij v ptujsko - ormoški naddekaniji. V njo spadajo dekanije Ptuj, Velika Nedelja in Zavrč, nadškof pa bo ob tej priložnosti obiskal kar 27 župnij na tem območju. Srečuje se tudi z župani tamkajšnjih občin ter obiskuje nekatere zavode in društva. Mi smo nadškofa ujeli v župniji Sveti Marko niže Ptuja oziroma v Markovcih.

V pogovoru z Alenom Salihovićem je nadškof Cvikl izrazil veselje, da je povsod dobro sprejet. Prvo sporočilo tovrstnih vizitacij po njegovih besedah je, da spodbudi v ljudeh tisto, kar je dobrega. »Drugo pa je, da odpravimo šibke točke in strahove, ki jim imamo, ker bo potem naš jutri drugačen. Sicer pa zelo spodbujam, da bi vedno bolj postajali ljudje vere, da bi zaupali v Boga. Pomeni, da vero jemljemo kot bogastvo kot dar, kot dragocenost, ki nam pomaga na naši poti življenja, ne kot neko breme. Zato tudi zelo rad spregovorim o molitvi, sveti maši in božji besedi,« je dejal nadškof, ki je v Markovcih povabil vernike naj si vsaj trikrat na dan vzamejo čas za molitev. Zjutraj, ob jedi in zvečer. »To je manj kot deset minut dnevno. A postali bomo boljši ljudje,« je dejal.

Nadškof Cvikl je obral nekoliko drugačno pot vizitacij. Ne obišče samo stroge župnije ampak se rad sreča z župani, ravnatelji osnovnih šol, podjetniki v župniji. Župnik Janez Maučec to pozdravlja. »Verniki smo občani. In tako župnijo kot občino sestavljamo isti ljudje. Delamo vsi za skupno dobro. Zato sem zelo hvaležen, da je to sodelovanje vedno z roko v roki. Tudi vse kar se naredi, ni ne od Cerkve, in ne samo od občine, ampak se vsi s tem ponašamo,« je povedal župnik Maučec.

Kip sv. Marka v ozadju
Kip sv. Marka v ozadju © ARO

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...