Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Evropski parlament (foto: EU)
Evropski parlament

25. februarja začnejo teči roki za opravila pred evropskimi volitvami

20.02.2019, 14:18

Kako bomo v Sloveniji izvedli volitve v Evropski parlament? O tem so že razpravljali člani državne volilne komisije. Od ponedeljka naprej bo mogoče vlagati kandidatne liste, nekaj strank je že razkrilo, koga bo poslalo v boj. V prihodnjih mesecih bodo tako na nacionalni ravni kot tudi na ravni vse Evropske unije napori usmerjeni v krepitev zavesti vsakega posameznika, zakaj oddati glas.

V Sloveniji bomo svoje predstavnike v edini neposredno izvoljeni ustanovi povezave izbirali zadnjo majsko nedeljo. To je postalo uradno pred dnevi, ko je predsednik naše države Borut Pahor podpisal ustrezen odlok. "Skladno s tem odlokom bodo začeli teči roki za volilna opravila 25. februarja."

Pahor ocenjuje, da bodo tokratne volitve v Evropski parlament najpomembnejše, saj bodo določile nadaljnjo smer. "V zadnjih letih je prišlo pri razvoju Evropske unije do resnega zastoja. Tega ilustrira tudi zmanjšana učinkovitost Evropske unije in posledično večno razočaranje Evropejcev nad skupnim evropskim domom. Bolj kot kadarkoli prej se tudi zaradi tega zastoja in kritik Evropske unije, povezanega z njim, slišijo ideje o rahljanju povezanosti evropskih držav in o vnovičnem vračanju v nacionalne okvire."

Da oddaja glasu ni le pravica in dolžnost, ampak tudi možnost za konkretno sooblikovanje izgradnje stare celine, poudarjajo škofje Evropske unije. Njihovo povabilo, naj se kristjani in ljudje dobre volje z razločevanjem in odgovornostjo vključimo v politično življenje, je že pred časom napovedal ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. "Marsikdo reče, da je Evropa v krizi, a če pogledamo v druge dele sveta, bi lahko rekli, da v Evropi še imamo blagostanje in stvari, ki jih črpamo iz evangeljskega učenja," je spomnil škof Šuštar.

Evropsko unijo kot izjemen projekt vidi Petar Mrdović. "Nam, mladim, prinaša izmenjave, delovne izkušnje, raznorazna mednarodna prijateljstva, lažje potovanje, mobilno gostovanje v vseh članicah." Mrdović je mladi prostovoljec, ki pomaga v kampanji Evropskega parlamenta Tokrat grem volit. Ta je že v polnem teku, njen cilj je zvišati udeležbo.

Evropske volitve 2019
Evropske volitve 2019 © EU

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...