Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Evropskim ustanovam zaupamo bolj kot nacionalnim

Slovenija | 20.02.2019, 13:59

Raziskava Euorobarometer obstaja že od leta 1974. Evropska komisija standardne meritve javnega mnenja razgrne vsako pomlad in jesen. Zadnje so pokazale kar nekaj zanimivih ugotovitev.

Slovenci menimo, da sta najpomembnejša izziva, s katerima se sooča naša država, zdravstveno in socialno varstvo, sledi priseljevanje. Najpomembnejša izziva v Evropski uniji sta po mnenju slovenskih anketirancev priseljevanje in terorizem, šele na tretjem mestu je gospodarski položaj. "To pomeni, da so se številke precej popravile. Verjetno veste, da Evropska unija zdaj že nekaj četrtletij meri rekordno zaposlenost," je pojasnila Maja Pavlovič iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Opozorila je na spreminjanje trendov. "Še deset let nazaj je podnebne spremembe kot velik izziv navedlo pet odstotkov vprašanih. Zdaj smo na šestnajstih odstotkih."

Tako Slovenci kot tudi vprašani v vsej Evropski uniji so kot največje dosežke najpogosteje navedli svobodo potovanja, študija in dela v katerikoli članici ter skupno valuto evro in mir. Večina Slovencev tudi čuti občutek državljanske pripadnosti Evropski uniji, kar je zelo podobno na ravni vseh članic. Nekaj pove tudi podatek, da Slovenci, kot tudi ostali Evropejci, v povprečju mnogo bolj zaupamo ustanovam v Bruslju in Strasbourgu kot nacionalnim ustanovam. "V ustanove Evropske unije zaupa 37 odstotkov Slovencev, medtem ko v domače bistveno manj - v državni zbor 22 odstotkov, v vlado 23 odstotkov in v pravosodje 22 odstotkov," je navedla Pavlovičeva.

Povejmo še, da večina Slovencev optimistično gleda na prihodnost Evropske unije, a dobra tretjina vprašanih je pesimistična.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...