Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Mikrofon (foto: ARO)
Mikrofon

Zmagovalca Eme Zala Kralj in Gašper Šantl bosta ostala zvesta Sebi

Slovenija | 17.02.2019, 10:10 Andrej Šinko

Zala Kralj in Gašper Šantl bosta 25. slovenska predstavnika na Evroviziji. Kot sta povedala po zmagi na Emi, tega nista pričakovala, sta pa prepričana, da bosta kljub mladosti kos izzivu, ki ga ponuja še enkrat večji evrovizijski oder. In kot pravi njuna pesem Sebi, ki sta jo napisala sama, bosta ostala zvesta sebi.

Med desetimi pesmimi, ki so se potegovale za zmago na letošnji Emi, je strokovna žirija najprej izbrala dve najboljši in ju poslala v superfinale, kjer je nato zadnjo besedo imelo občinstvo. Gledalce in poslušalce sta prepričala Zala in Gašper, ki sta premagala Raiven. Ta se je v boj za zmago na Emi podala že tretjič, tokrat z energičnim Kaosom.

»Ne razmišljava ravno o tem, koga sva premagala. Razmišljava o tem, da se je najina glasba nekoga dotaknila. To je bil najin cilj že od vsega začetka,« je po zmagi dejala 19-letna Zala. Kot je dodal 22-letni Gašper, sta se za sodelovanje na Emi odločila, da bi dobila še tršo kožo in da bi občinstvu tudi na tem odru segla do srca, o morebitni zmagi pa nista veliko razmišljala. »Tekmovanje za naju ni bilo na prvem mestu. To je noro, kar se je danes zgodilo,« je poudaril.

Ustvarjalca priljubljenih Valovi, Baloni in S teboi tudi o svojem nastopu v Izraelu, kjer bo 64. tekmovanje za Pesem Evrovizije potekalo 14., 16., in 18. maja, še ne razmišljata. Odprto tako ostaja vprašanje, ali bosta svojo pesem zapela v angleščini. Pesem po Gašperjevih besedah govori o tem, da slediš svoji zvezdi, nato jo prekrijejo oblaki in ko ne veš več, čemu slediti, ostaneš zvest samemu sebi.

Superfinalista je izbrala tričlanska strokovna komisija, v kateri je bila tudi lanska zmagovalka Eme Lea Sirk. Glasbenica je sestavljala tudi komisijo, ki je med 103 prijavljenimi pesmimi izbrala deset najboljših, ki so se potegovale za zmago.

Kot je povedala Lea Sirk, je bilo zelo težko izbrati deset pesmi in izvajalcev. »Želeli smo si pristnost, drugačnost, nova imena in posebne pesmi,« je dejala. In prav neizkušen duo je zmagal, pri čemer je Lea Sirk priznala, da si je želela in tudi pričakovala zmago Raiven.

»Zdelo se mi je, da bi bila ona moja popolna naslednica. Ne samo zaradi »odpičenosti«, ampak ker je vokalno res zelo izkušena in sposobna in vse je imela dodelano,« je prepričana Lea Sirk, ki zmagovalcema svetuje, naj ostaneta pristna in še bolj dodelata svoj nastop.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...