Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Meta Potočnik

AVDIO: V nekaterih občinah že prižgali zeleno luč za dvig cen vrtcev

11.02.2019, 18:54

Zaposleni v javnem sektorju te dni na račune prejemajo januarsko plačo. Ta je višja, izborili so si jo v pogajanjih z vlado. Brez posledic ne gre, med njimi so podražitve vrtcev. Občinski sveti, ki potrjujejo cene programov, so ponekod že prižgali zeleno luč za dvig. V vrtcih v tem in prihodnjem mesecu vpisujejo novince za prihodnje šolsko leto, ponekod se soočajo s prostorsko stisko.

Najprej poglejmo v Ljubljano, kjer je bilo v tem šolskem letu na centralnem čakalnem seznamu za vpis v javne vrtce 600 otrok, trenutno jih je na njem dobrih sto. Koliko jih bo vpisanih v prihodnjem šolskem letu, v slovenski prestolnici še ne vedo. Ali bodo programi dražji, še ni jasno, pristojni želijo prej izračunati, kakšna je posledica dogovorjenih višjih plač v javnem sektorju. Za prilagoditev cen se za zdaj prav tako niso odločili v Mariboru, kjer je v tem šolskem letu na centralnem čakalnem seznamu za javne vrtce ostalo 28 otrok, ki so jih starši želeli vpisati v točno določeno enoto. V štajerski prestolnici ocenjujejo, da bodo imel v prihodnjem šolskem letu na voljo približno 950 prostih mest.

Ostanimo v škofijskih mestih. V Celju je v javne vrtce trenutno vključenih nekaj manj kot 1.800 otrok. Sprejeli bi jih lahko še sto. V novem šolskem letu ne predvidevajo ne povečanja ne zmanjšanja števila oddelkov, a starši lahko pričakujejo zvišanje cen. Kolikšno bo, bo verjetno znano aprila. V Kopru predšolsko vzgojo izvajajo v osmih javnih vrtcih, trenutno je vanje vključenih slabih 2.200 otrok. Prijave za prihodnje šolsko leto je mogoče oddati do konca februarja. V Novem mestu je v štiri javne vrtce v tem šolskem letu vpisanih skoraj 1.700 otrok. Prostorske potrebe rešujejo sproti. Opozarjajo, da brez podražitev verjetno ne bo šlo. Kdaj, Urban Kramar, ki je na tamkajšnji mestni občini odgovoren za odnose z javnostmi, še ni mogel napovedati. "Naše vrtce smo pozvali, naj podajo oceno o dvigu stroškov dela zaradi dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. V povprečju predlagajo dvig ekonomskih cen za od sedem do deset odstotkov. Cene vrtcev zmeraj uskladimo z njihovimi vodstvi. Ko bo predlog na mizi, ga mora potrditi še občinski svet." Po Kramarjevih besedah si bodo v novomeški občini prizadevali, da bodo spremenjene cene v čim manjši meri bremenile starše. V Murski Soboti so že s februarjem začele veljati nove cene, višje so za osem odstotkov.

Če smo že v Pomurju, omenimo ljutomerski javni vrtec, kjer bodo cene najverjetneje ostale enake, a tam imajo ponekod težave z neprimernimi prostori. V Gornji Radgoni je mest dovolj, o cenah se še niso dogovorili. Te prav tako usklajujejo v Lendavi. Nadaljujmo v Slovenj Gradcu in Mislinji, kjer je v javni vrtec vpisanih dobrih 800 otrok. Tam bo verjetno prišlo do podražitve. Največ je otrok, katerih starši plačujejo 35 odstotkov ekonomske cene, njihove položnice bi v prihodnje utegnile biti višje za od 5 do 10 evrov. V Velenju so cene programov v javnem vrtcu že dvignili, ocenjujejo, da bi v novem šolskem letu lahko odprli še kakšen oddelek. Na Ptuju v zadnjih letih beležijo padec števila rojstev, kar se pozna pri vpisih v javni vrtec, v njem je trenutno dovolj prostora. Tam so tudi prvi v Sloveniji potrdili podražitev, starše v najbolj obiskani starostni skupini bodo v povprečju obremenili za približno osem evrov na mesec. Višji bodo tudi zneski na položnicah v Litiji, kjer bodo morali v novem šolskem letu verjetno odkloniti približno 40 otrok. V Kamniku cen za zdaj ne nameravajo spreminjati, a tega ne izključujejo v prihodnje. Predvidevajo, da bo v novem šolskem letu na centralnem čakalnem seznamu ostalo približno 90 otrok. V Grosupljem ne napovedujejo visokega odklona pri vpisih, a z aprilom napovedujejo višje cene. Za od tri- do petodstotno podražitev so že potrdili v Kranju, z marcem dvig cen načrtujejo na Jesenicah, v Tržiču bo odločitev znana še ta mesec, v Radovljici bo imel občinski svet predlog na mizi marca. Tudi v Novi Gorici so javni vrtci predloge novih cen programov že posredovali mestni občini. V novem šolskem letu naj bi imeli dovolj prostih mest.

V Skupnosti občin Slovenije opozarjajo, da starši ne krijejo polne cene storitve v vrtcih, v povprečju gre večji del iz občinskega proračuna. Starši poravnajo le del stroškov, višina je odvisna od njihovega socialnega statusa.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...