Matjaž Merljak
Marko Zupan
Marta Jerebič

Slovenija druga Švica?

04.02.2019, 16:02

Politične razmere v Sloveniji so se toliko uredile, da je vendarle prišel čas za konkretne ukrepe, je ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov v Postojni poudaril predsednik kluba Marjan Batagelj. Kot je dejal, so predlogi ukrepov spisani že nekaj let. Kot primer zgledne države so na današnjem forumu navedli Švico.

Predsednik največje gospodarske organizacije v Švici Economie-suisse Heinz Karrer je kot enega ključnih dejavnikov gospodarskega uspeha izpostavil prav zelo tesno sodelovanje med predstavniki gospodarstva in politike. Med Švico in Slovenijo je na gospodarskem področju po njegovih besedah kar nekaj podobnosti, med drugim v fleksibilnosti zaradi majhnosti države. "Zakaj smo uspešni? Ker naša tržna ekonomija deluje. Ker imamo svobodno podjetništvo, dostop do tujih trgov in smo med vodilnimi v izobraževanju in pri raziskavah," je na Forumu dejal povedal Karrer, predsednik organizacije, ki zastopa več kot sto tisoč švicarskih podjetij. Takega okolja si želijo tudi v Klubu slovenskih podjetnikov. Njegov izvršni direktor Goran Novkovič je v pogovoru za naš radio izpostavil nekaj ključnih ukrepov. »To so občutna razbremenitev plač, drugo so ukrepi, da mladi sposobni kadri ostanejo v Sloveniji in da z ukrepi privabimo tudi talente iz tujine. Naš predlog je tudi, da bi nenehno objavljali podatke o tem, kakšna je zaposljivost posameznih diplomantov.«

Seveda pa je potreben posluh vlade, česar se zaveda predsednik kluba SBC Marjan Batagelj. »Upamo, da bo vlada uravnotežila socialni del države s podjetništvom. Želimo tudi, da bi naše argumente sprejela kot argumente za boljšo Slovenijo, ne pa kot neko kaprico.« Kot je dodal, podjetniki, ki izkazujejo nadpovprečne dosežke, pričakujejo, da bodo vključeni v debato v družbi, kjer bodo govorili o podjetnosti in podjetništvu. Danes so imeli enkratno priložnost, v Postojno so namreč prišli tako premier Marjan Šarec kot trije drugi člani vlade- finančni, gospodarski minister in ministrica za delo, torej ključni akterji. Premier je zbranim takole obljubil: »Slovenska vlada bo letos pripravila nabor ukrepov, mogoče tudi tistih, ki si jih vi želite že nekaj časa, zagotovo bodo v javnosti sprožili vihar.« Željo po stabilnem in predvidljivem okolju je izrazil tudi generalni direktor družbe Lotrič Meroslovje Marko Lotrič. Olajšave pri plačah bi po njegovih besedah izenačile pogoje delavcev v Sloveniji in delavcev v Avstriji ali Italiji.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...