Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Mleto meso (foto: ARO)
Mleto meso

Le donosen ali mafijski ilegalni mesni posel?

05.02.2019, 08:07

Včeraj pozno popoldne je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izpolnila obljubo in objavila sporočilo za javnost v zvezi z afero »poljsko meso«. Glede na zapisano sta se v Sloveniji dejansko znašli dve pošiljki kebaba in pošiljka 15 ton globoko zmrznenega mesa, ki imajo poljsko poreklo. Poljske analize zadržanega mesa naj bi kazale na neoporečnost. Tamkajšnja policija pa naj bi že sprožila kriminalistično preiskavo.

Zadnja preverjanja so pokazala, da od okoli dveh ton potencialno vprašljivega mesnega pripravka za kebab, ga dobro tono in pol ne izvira iz sporne poljske klavnice, za drugo pošiljko težko dobre pol tone, ki je bila dobavljena že sredi decembra, pa se sledljivost še preverja, saj so dokumente o pošiljki inšpektorji pridobili šele včeraj. Znano naj bi bilo že dejstvo, da tudi ta ne izvira iz obdobja, za katerega so poljske oblasti odredile umik iz prodaje, so povedali po sestanku vodstev Uprave za varno hrano in resornega ministrstva.

Meso naj bi vzorčili do srede

"Informacij o kakšnih novih pošiljkah spornega mesa trenutno nimamo," je v izjavi za medije po popoldanskem sestanku s predstavniki Uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin povedala ministrica dr. Aleksandra Pivec, ki je še zatrdila, da je situacija pod nadzorom, inšpektorji pa naj bi opravljali kemijsko in mikrobiološko analizo mesa tudi v ostalih skladiščih, ki bi lahko izviralo iz sporne poljske klavnice.

Direktor Uprave za varno hrano dr. Janez Posedi pa je dodal, da je bil ves mesni pripravek za kebab, ne glede na dokumentacijo, vzorčen in bo analiziran. Analizirali bodo tudi vzorce mesa iz 15-tonske pošiljke, ki je bila iz Poljske prepeljana septembra lani. Čeprav so v petek zapisali, da so vzorci že bili odvzeti, pa je bila danes dana informacija, da bodo z vzorčenjem končali do srede, nato pa bodo rezultati znani v petih do desetih dneh.

Komentar: EU inšpektorji na Poljskem

Na Poljsko so včeraj prispeli inšpektorji Evropske komisije, ki naj bi tamkajšnjim oblastem nudili pomoč pri reševanju razmer na terenu, po izbruhu afere s spornimi praksami klanja obolele in poškodovane živine ter vnosom tega mesa v prehransko verigo.

Govedoreja je na Poljskem zelo pomembna kmetijska panoga, povprečen evropski potrošnik pa se bo šele v teh dneh zavedel, da mnogo procesiranih prehrambenih izdelkov, narejenih tako iz mesa kot tudi iz mleka in ostalih pridelkov, vsaj po surovinah, če ne v celoti, izvira iz te države. Marsikdo je namreč šele v teh dneh začel pozorneje brati droben tisk na embalaži hrane, ki jo kupuje.

A to samo po sebi sploh ni problematično, saj je ta država del EU in tudi tam veljajo vsa evropska določila o varni hrani. A preiskovalni novinarji ene od tamkajšnjih medijskih hiš so tako domačo kot tudi vseevropsko javnost šokirali z dokazi, da so na eni strani pravila, ki so sveta in se naj bi ji jih držali pri dajanju hrane na trg v vseh članicah EU in je na drugi strani, kot kaže, skoraj mafijska praksa glede zakola bolnih in poškodovanih živali ter sproščanja njihovega mesa v splošno prehransko verigo.

Poljski novinarji namreč trdijo, da je obelodanjen primer klavnice, ki je poslovala na tak način, le eden od množice in da gre pri tem za dobro utečeno prakso, za katero so odgovorni poljski organi dobro vedeli in so pred njo mižali. Bolj kot vprašljivo ravnanje z bolnimi in poškodovanimi živalmi, s stališča varnosti zdravja potrošnikov bode v oči dejstvo, da je iz posnetkov razvidno, da je bilo v prehransko verigo dano meso tudi neoznačenih živali, za katere sploh ni mogoča nobena sledljivost.

Izjave pristojnih poljskih organov so v teh dneh marsikdaj zelo pomanjkljive, prihajajo z veliko zamudo in so celo diametralno nasprotne. Na to so že v petek v izjavi za javnost opozorili na slovenski Upravi za varno hrano. Še bolj zaskrbljujoče pa so izjave poljskega kmetijskega ministra, ki je nekaj dni po izbruhu afere evropske kolege miril s podatki, da naj bi iz omenjene klavnice izviralo le slabe tri tone vprašljivega mesa. Odločitev Evropske komisije, da na poljsko pošlje inšpektorje je torej popolnoma pričakovana in sama po sebi umevna, saj je vsem jasno, da je afera temeljito zamajala že tako načeto zaupanje v evropski sistem varne hrane, ki naj bi bil v prvi vrsti talec velikih prehrambenih multinacionalk. Bo afera »poljsko meso« pokazala, da je talec tudi mafijskih poslov?

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijska oddaja

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...