Damijana Medved
Matej Kržišnik
Tanja Dominko
Odločen ne pedofiliji (foto: vaticannews.va)
Odločen ne pedofiliji

Teksaške škofije objavile skoraj 300 imen duhovnikov, obtoženih zlorab

01.02.2019, 12:17 Marta Jerebič

V prizadevanju za vnovično povrnitev zaupanja v Katoliško Cerkev so škofije v ameriški zvezni državi Teksas objavile seznam duhovnikov, ki so bili na podlagi utemeljenega suma obtoženi spolnih zlorab. Na njem je skoraj 300 imen, večinoma pa so ti duhovniki, redovniki oziroma diakoni že pokojni, saj gre za primere iz sredine prejšnjega stoletja.

Predsednik ameriške škofovske konference, kardinal Daniel DiNardo, ki je tudi nadškof ene od teksaških škofij, je ob objavi 278 imen izrazil opravičilo, hkrati pa upanje, da bo to pripomoglo k zdravljenju žrtev. Vsaka od 15 teksaških škofij je seznam oblikovala samostojno in ga bo v prihodnje še dopolnjevala.

Do objave prihaja nekaj tednov pred vatikanskim srečanjem na to temo. S svojimi predlogi zanj se je oglasila tudi Irka Marie Collins, ki je bila sama zlorabljena in jo je papež Frančišek leta 2014 imenoval v komisijo za zaščito mladoletnih, a je leta 2017 iz nje izstopila, ker se Vatikan po njenih besedah upira reformi na tem področju.

Na svoji spletni strani je objavila 7 priporočil, o katerih bi morali razmisliti predsedniki škofovskih konferenc.

Najprej bi morali določiti jasno definicijo, kaj je spolna zloraba mladoletnega in kaj pomeni besedna zveza ’ničelna toleranca’. Spremeniti bi morali cerkvene zakone o zlorabi ranljivih odraslih in jih ločiti od zlorab mladoletnih.

Meni, da je kanonsko pravo preveč ohlapno, cerkveni voditelji pa pogosto razpravljajo o tem, kakšna stopnja zlorabe je sprejemljiva, preden se uveljavi ničelno toleranco, nekateri se zanjo sploh ne zmenijo.

Kot je še zapisala, bi morali povsod po svetu, kjer je prisotna Katoliška Cerkev, veljati enaki ukrepi za zagotavljanje varnega okolja za otroke.

Zavzema se tudi za večjo odgovornost. Škof ali drug cerkveni voditelj, ki je prikrival zlorabe, bi moral biti obravnavan na cerkvenem sodišču, poleg tega pa bi se morali škofje zavezati, da bodo vsako obsodbo cerkvenega vodstva in kazen javno objavili.

Collinsova si želi, da bi Katoliška Cerkev brez nadaljnjega odlašanja sprejela učinkovite ukrepe za zaščito otrok po vsem svetu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic) Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic)

Papež se pripravlja na zgodovinski obisk

Papež Frančišek bo ta konec tedna kot prvi papež v zgodovini obiskal Irak. Potovanje je leta 2000 poskušal izvesti že sveti Janez Pavel II., a mu zaradi političnih okoliščin ni uspelo uresničiti ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...