Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marcel Krek
Sogovornice v oddaji
Sogovornice v oddaji "Via positiva"

Menopavza ne sme biti tabu

12.01.2019, 18:45 Rok Mihevc

Četrtkovi popoldnevi prinašajo oddajo Via positiva, vsak drugi četrtek pa ji bomo dodali tudi podnaslov - za nove čase. V njej bomo sodelovali s portalom Moja zaposlitev in gostili zanimive goste, ki bodo svetovali, kako v časih, ki so tu in še bodo, dobro delati, se prijetno počutiti na delovnem mestu in doma ter ostati zadovoljni ter zdravi.

Tokrat smo v ospredje postavili ženske v menopavzi. Kako naj se spopadajo s spremembami, ki niso enostavne in vplivajo na kakovost življenja in dela, sta nam svetovali ginekologinja dr. Ksenija Šelih Martinec, ustanoviteljica Medicinskega centra Kalliste, in biologinja Magdalena Fabčič, svetovalka za menopavzo, ki ustvarja svojo spletno stran pogumna.si. Z nami je bila tudi Sanda Jerman s podjetja Moja zaposlitev in opozorila, da se delovna doba daljša in naravno je, da v času menopavze, ženska ostaja v službi.

Štirje stebri dobrega počutja

Ženska bo lažje in lepše preživela obdobje menopavze, če bo živela zdrav način življenja, sta poudarili obe sogovornici. »V menopavzi čez noč dobimo pet kilogramov,« opozarja dr. Ksenija Šelih Martinec in spomni na pomembnost primerne telesne teže. Magdalena Fabčič pa je predstavila štiri stebre dobrega počutja: kakovostna prehrana, dovolj spanja, redno gibanje (kar pomeni petkrat na teden vsaj pol ure) in uravnavanje stresa: »V urnik si je potrebno dati trenutke zase, pomembna je čuječnost – dovolj je deset minut dnevno, a moramo vztrajati. Že majhne spremembe lahko prinesejo veliko boljše počutje.«

Magdalena Fabčič
Magdalena Fabčič © Osebni arhiv
Ženske danes pred večjimi izzivi kot nekoč

»Dejstvo je, da so ženske v tej starostni dobi večkrat spregledane,« poudarja dr. Ksenija Šelih Martinec in obrazloži, da so hormonske spremembe del življenja vsake ženske in tudi moškega. Menopavza kot nek enkraten dogodke, ki pomeni zadnjo menstruacijo ženske, nastane zato, ker padejo hormoni, posledica je veliko hormonsko neravnovesje. »Menopavza danes ni enaka kot nekoč – danes mora biti ženska lepa, je tudi na vodilnih položajih, kjer mora biti pripravljena za pomembne naloge in sestanke. Pogostokrat ima pri štiridesetih letih otroka in pri šestdesetih pleše na maturantskem plesu. Moja zgodba o menopavzi ni težka, ker si znam pomagati – tretjega otroka sem imela pri dvainštiridesetih in tudi ta del poznam, a ravno otrok ti to obdobje olajša, saj moraš z njim igrati nogomet … Čutila sem manjšo energijo, ampak veselje do življenja ni upadlo,« je svojo izkušnjo opisala dr. Ksenija Šelih Martinec. Ko je ženska brez energije, na pragu depresije, pa je prav, da preden začne jemati kakršnekoli antidepresive, obišče ginekologinjo, saj ji lahko pomaga ublažiti hormonske težave.

»Največ se govori o vročinskih oblivih, ki so lahko mimobežni, lahko nam zmanjšajo kakovost življenja – če se ženske ponoči poti, ne spi, je utrujena in tudi za volanom nevarna. Ženske smo v tem obdobju bolj občutljive. Nekoč so se pri 50 upokojile in to predelale doma, zdaj smo v službi in to je lahko dodaten stres, ki sem ga tudi sama močno občutila, saj sem zgodaj vstopila v menopavzo in zato lahko sedaj ženskam pomagam,« pravi Magdalena Fabčič.

Kako lahko ženskam v menopavzi pomagajo delodajalci?

Pomembno je, da se o teh spremembah izobražujemo – tako moški kot ženske. Dobro bi bilo, če bi ženske na letnih pogovorih lahko iskreno spregovorile tudi o tem. Delovno okolje se lahko vsaj nekoliko prilagodi, ženski se omogoči, da ima ob sebi vodo, mogoče ventilator ali da lahko odpre okno. Mogoče bi bilo dobro, če bi lahko razmišljali tudi o skrajšanem delovnem času. Velikokrat se pojavijo tudi drugi težave, omenili smo inkontinenco in dr. Ksenija Šelih Martinec je poudarila, da se na tem področju lahko pomaga in ženskam omogoči suhost in s tem dvigne kakovost življenja.

Ksenija Šelih Martinec
Ksenija Šelih Martinec © Osebni arhiv
Pomembo je, kje (po)iščemo pomoč

Splet prinaša poplavo informacij o tem, kako si pomagati v tem obdobju. Na prodaj je veliko »čudežnih« pripomočkov, ki v resnici niso to, kar prodajajo, tudi forumi so polni nasvetov, ki niso verodostojni. Pomoč poiščite pri svoji ginekologinji, ginekologu, zdravniku ali ljudeh, ki se s to problematiko tako kot Magdalena Fabčič poklicno ukvarjajo.

Sicer pa veliko lahko naredimo ženske same. Obe sogovornici sta poudarili, da je temeljno, da se ima vsaka ženska rada, se sprejme takšna, kot je in izhaja iz sebe. »Tudi mit lepote se spreminja, notranja lepota prihaja v ospredje,« je poudarila dr. Ksenija Šelih Martinec, Magdalena Fabčič pa svetovala, naj se vsaka ženska zjutraj, ko se pogleda v ogledalo, sebi prijazno nasmeji.

Slovensko prebivalstvo se stara

Delovna okolja se spreminjajo tudi zato, ker je Slovenija sedma najstarejša država na svetu, nam je v povedala Sanda Jerman. Delovnih mest je kljub temu v tem trenutku še veliko, saj beležimo nizko brezposelnost, zato je pravi čas za nove začetke tudi za tiste, ki iščejo delo. Moja zaposlitev je portal, ki pomaga ne le najti prosto delovno mesto, ampak tudi napisati prošnjo, življenjepis in vam pomaga pri pripravi na razgovor.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc) Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc)

Umrl minister v prvi vladi Ingo Paš

V 81. letu starosti je umrl Ingo Paš, minister v prvi vladi v samostojni Sloveniji, so sporočili iz družinskega kroga. Bil je odvetnik, sodni tolmač, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice ...

Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Odmikanje od demokracije v Evropi

Papež Frančišek svoje 35. mednarodno potovanje nadaljuje v Grčiji. V Atenah, zibelki demokracije, je izrazil zaskrbljenost zaradi odmikanja od demokracije v Evropi. Evropske voditelje je pozval, ...