Alen SalihovićAlen Salihović

Roboti namesto hotelskega osebja? Se ne obnese!

Svet | 31.01.2019, 13:08 Marta Jerebič

Vatikan konec februarja pripravlja mednarodno konferenco o učinkih umetne inteligence in robotov na človekovo življenje. Cerkev pri tem ne želi ponujati vnaprej izdelanih rešitev, ampak prispevati k razpravi.

Danes je umetna inteligenca del vsakega pametnega telefona, fotografiranje z njim vsebuje funkcijo prepoznavanja obrazov in predmetov. Veliko se na primer uporablja v zdravstvu in pri skrbi za starejše:

»Tak primer je recimo pametna ura, ki vključuje zaznavanje padcev, spremljanje gibanja starostnikov. To uro smo razvili do faze, da jo je mogoče celo kupiti. Pogovarjamo se z različnimi partnerji, kako bi to še širše tržili,« je pojasnil raziskovalec na Inštitutu Jožef Štefan Mitja Luštrek.

Seveda pa se lahko umetno inteligenco tudi zlorabi: »Kratkoročna nevarnost so avtonomna orožja – vojaška letala ali kaj podobnega. Sama izbirajo svoje tarče in jih napadajo. Za to je potrebna umetna inteligenca. Raziskovalci smo kar precej glasni pri zoperstavljanju temu.«

Roboti namesto hotelskega osebja?

Tudi v industriji človeka zamenjujejo roboti. Neka japonska veriga hotelov je leta 2015 postala znana po tem, da je večino svojega osebja zamenjala z roboti. A je letos, kot poroča agencija Asianews, že stopila korak nazaj. Androidi se namreč pogosto kvarijo, so dragi za vzdrževanje in razburjajo stranke. Ne znajo namreč odgovoriti na nepričakovana vprašanja, ustvarjajo dolge vrste na recepciji, če so mokri, se ustavijo in ne odnesejo kovčkov v sobo.

Dejstvo je, da ima nova tehnologija vrednost samo, če je usmerjena v pristen napredek človeštva. To bo tudi tema vatikanske konference.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...