Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič

Slovenska pomoč misijonu v Centralnoafriški republiki

19.01.2019, 15:30 Petra Stopar

Med različnimi misijonskimi deželami, ki jim Slovenci in Slovenke že šest let pomagamo preko Slovenske karitas, je tudi Centralnoafriška republika. V Safi je s pomočjo sredstev, zbranih v vsakoletni akciji »Za srce Afrike«, Karitas pomagala zgraditi in opremiti dodatne prostore zdravstvenega centra, podpira pa tudi nakupe hrane za podhranjene. Preko akcije »Z delom do dostojnega življenja« daje tudi možnost preživetja šestnajstim revnim družinam.

Minule dni sta se na terenskem obisku v Centralnoafriški republiki mudili predstavnica Slovenske karitas in misijonarka sestra Bogdana Kavčič. Pomoč misijonu v Safi je po besedah Jane Lampe prinesel pravi čudež za ljudi, ki so zelo revni in popolnoma odrezani od sveta, med otroki pa vlada velika podhranjenost.

Prav zato so sadovi akcij, kot je Z delom do dostojnega življenja, toliko vidnejši. »Mnogi otroci prej niso hodili v šolo, ker jim starši enostavno niso mogli plačati, zdaj pa imajo tako za šolo kot za hrano, si lahko kaj privoščijo za zdravilo, lahko popravijo hišo, kupili so si žival, ali kozo ali prašiča. Res vidimo, kakšno dostojanstvo jim to daje. Prvič v življenju oni tudi med seboj sodelujejo s sestrami usmiljenkami. To se mi zdi zelo lepo, saj sestre so prišle v misijon, kjer niso samo kristjani,« pojasnjuje Lampetova.

S. Bogdana Kavčič v zdravstvenem centru v Safi
S. Bogdana Kavčič v zdravstvenem centru v Safi © Slovenska karitas

Tako sestre med njih prinašajo tudi evangelij. S. Bogdana Kavčič, ki je v Centralnoafriški republiki delovala dve leti, pravi, da je ta država zelo revna v primerjavi s časi, ko je bila še francoska kolonija. Ni niti vse potrebne prometne infrastrukture. O pomenu darov iz Slovenije za akcijo Z delom do dostojnega življenja pa je dejala: »Ko sem videla, kako te družine, ki jih podpirajo družine iz Slovenije, napredujejo. Ne da bi postale bogate, a pridejo do dostojanstva. Delajo skupaj, so združene.« Sestra se zato iz srca zahvaljuje vsem darovalcem in darovalkam iz Slovenije, »ker podpirate naše sestre, ki so blizu ubogim«.

S pomočjo sredstev, zbranih v akciji Za srce Afrike namerava Karitas letos podpreti tudi gradnjo zunanje jedilnice v centru za podhranjene otroke, v zdravstvenem centru pa gradnjo varnostne ograje.

Vodja skupnosti sester usmiljenk v Safi, Jana Lampe in s. Bogdana Kavčič
Vodja skupnosti sester usmiljenk v Safi, Jana Lampe in s. Bogdana Kavčič © Slovenska karitas

Družine, podprte z akcijo Z delom do dostojnega življenja pri nošenju vode na misijon
Družine, podprte z akcijo Z delom do dostojnega življenja pri nošenju vode na misijon © Slovenska karitas

S. Bogdana Kavčič v centru za podhranjene otroke, Safa
S. Bogdana Kavčič v centru za podhranjene otroke, Safa © Slovenska karitas

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Sociala , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Adventni venec (photo: Rok Mihevc) Adventni venec (photo: Rok Mihevc)

Ne veste, kako narediti adventni venec? Tu so nasveti.

Čas duhovne in bogoslužne priprave na božič začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje. K zunanjim in materialnim pripravam sodi tudi duhovna priprava v osebni molitvi in duhovni poglobitvi. ...