Marjan Bunič
Jakob Čuk
Helena Križnik
Ukrajina, vojna, revščina (foto: Pixabay)
Ukrajina, vojna, revščina
02.01.2019, 19:00

Se Rusiji zaradi vojne na vzhodu Ukrajine obetajo nove kazni?

Odnosi Moskve z zahodnimi državami ostajajo napeti. Izboljšanju gotovo ni pripomogel novembrski incident, ko je Rusija v Azovskem morju zasegla tri ukrajinske vojaške ladje in zajela vojake. Te še drži v priporu. Njihova usoda bo odločena po koncu sodnega postopka proti njim. To je na tradicionalni novinarski konferenci ob koncu lanskega leta sporočil ruski predsednik Vladimir Putin. Vse več je ugibanj, da bo njegova država deležna novih ukrepov.

Putin je prepričan, da je bil incident v Azovskem morju pred kakšnim mesecem dni provokacija Kijeva. Kot je dodal, naj bi pred marčevskimi predsedniškimi volitvami v Ukrajini tako okrepil podporo enemu od kandidatov. Imena ni izrekel, a verjetno je imel v mislih aktualnega vodjo države Petra Porošenka.

Putin je bil kritičen tudi do Zahoda in ukrepov proti Moskvi. Prepričan je, da želi tako zmanjšati moč njegove države. Da bi o kaznovanju veljalo razmisliti, meni posebni ameriški odposlanec za Ukrajino Kurt Volker. "Če se bomo na ruska dejanja odzvali z uvedbo novih sankcij, kot smo se do zdaj, bomo Rusiji sporočili, da se bomo tudi prihodnjič odzvali s sankcijami."

Vojna na vzhodu Ukrajine je ena takšnih, ki že nekaj časa zaposluje mednarodno skupnost. Pred dnevi naj bi tam znova začela veljati prekinitev ognja - kot že nekajkrat v preteklosti. In kot že nekajkrat v preteklosti, je bila tudi kršena že po nekaj urah. Ta kriza na pragu stare celine bo ena ključnih tem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi v tem letu, ko je njeno predsedovanje prevzela Slovaška.

Vojna na vzhodu Ukrajine je prav tako žgoče vprašanje v Gruziji. "Sama Gruzija ima zelo težke politične odnose z Rusijo. Gre za to, da napredka od okupacije leta 2008 ni. Zelo jih skrbi, kaj se dogaja v Ukrajini, pozorno spremljajo tudi odziv mednarodne skupnosti," je opozoril poznavalec politik Evropske unije Dragan Barbutovski. Po njegovem je zanimivo, da se zapleteni odnosi ne poznajo med običajnimi ljudmi. "Rusi so turisti številka ena v Gruziji. V tem smislu na dnevni ravni med njimi ni velikih težav. Sprejemajo jih, saj konec koncev tam veliko zapravijo." Gruzija je ena držav, ki si močno želi mednarodnega povezovanja. "Članstvo v Evropski uniji je zelo daleč, članstvo v Natu mogoče malo bliže. A zavedati se moramo, da bi imelo potencialno članstvo Gruzije v Natu težke posledice za odnose z Rusijo. Rusija da vsakokrat, ko se Gruzija oglasi z željo po članstvu v Natu, zelo jasen signal, da bo temu nasprotovala," je še pojasnil Barbutovski.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...