Matjaž Merljak
Marko Zupan
Rok Mihevc
14.01.2019, 18:02

Kaj lahko prinese boljše obveščanje o pozitivnih vidikih Evropske unije?

Vsi skupaj storimo premalo za obveščanje o pozitivnih vidikih Evropske unije. Na to je opozoril državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Dobran Božič. Kot je dodal, je treba za zmanjšanje vrzeli med Brusljem in državljani stare celine več govoriti o konkretnih projektih.

V Bruslju so pred kratkim zasedali ministri Evropske unije za zadeve povezave. Na dnevnem redu je bilo tudi vprašanje, kako bolje komunicirati z državljani in kako jim približati osrednje ustanove. Konkretnih novih idej za zdaj ni bilo. "Bilo je rečeno, da je zaznavanje Evropske unije pri prebivalstvu oziroma vsakem posamezniku mogoče malo premalo očitno, da jo premalo čutimo ter se niti ne zavedamo in cenimo, kaj prinaša. Ko se danes vprašamo, kaj je Evropska unija naredila v naših lokalnih skupnostih in naših mestih, težko preštejemo vse projekte, ki so bili financirani in pospešeni z njene strani," je za naš radio pojasnil Božič. Prav tu po njegovih besedah tiči spoznanje, kaj nam Evropska unija pravzaprav daje.

Da bi bilo treba predvsem o teh pozitivnih vidikih veliko bolje obveščati, so soglašali vsi udeleženci nedavnega sestanka v Bruslju. "Verjetno je življenje, ki ga danes živimo v Evropski uniji, eno najboljših, najvarnejših in ekonomsko najbolj prosperitivnih," meni Božič. Kot priznava, je še veliko možnosti za izboljšave, o čemer se je treba pogovarjati. A brez poslušanja ne gre. "Za politike in vse tiste, ki smo na položajih in omogočamo spremembe, je bistveno, da poslušamo državljane in slišimo njihove želje in zahteve. Da je ta razkorak, kaj mislimo v prestolnici in kaj sporočimo Bruslju, v največji možni meri usklajen z državljani. O tem smo govorili, kako okrepiti komunikacijo medprestolnicami in dialog s prebivalci, da bi dobili sliko, kaj ljudje želijo od prestolnice in od Bruslja," je prepričan Božič.

Evropski parlament
Evropski parlament © EU

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...