Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

AVDIO: Nadškof Hočevar o migracijah

19.12.2018, 10:08 Petra Stopar

»Migranti so velik izziv za vse nas,« poudarja beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Je predsednik Karitas Beograjske nadškofije, ki se ob naraščanju števila migrantov v Srbiji že vse od začetka begunskega vala leta 2015 trudi ohranjati stabilen in varen položaj za vse.

Po zadnjih podatkih Združenih narodov je v Srbiji približno 4200 migrantov, večina od teh iz Afganistana, Irana in Pakistana. Nadškof pojasnjuje, da jih srbska skupnost pozitivno sprejema. So pa migracije po njegovih besedah spodbuda za vse nas, da začnemo bolje ceniti življenje, saj le tisti, kdor ima rad življenje in ga posreduje novim rodovom, obstane.

Karitas v Srbiji, v sklopu katere deluje tudi Caritas beogradske nadbiskupije, ki je ena izmed Škofijskih karitas in pokriva največji, osrednji del države, od leta 2015 pomaga migrantom in beguncem iz držav v razvoju, ki so zapustili svojo domovino iz različnih vzrokov in se odpravili na pot proti Evropi v želji po varnosti in boljšem življenju in so se ustavili vsaj del poti tudi v Srbiji.

Pomaga jim preko humanitarnih apelov, v katere prispeva celotna mreža mednarodne Karitas, Caritas Internationalis, ki ima 165 članic. V njej je tudi Slovenska karitas. Za pomoč beguncem in migrantom v Srbiji sta bila ob podpori Caritas Internationalis izvedena že dva apela humanitarne pomoči. Poleg tega so Caritas v Srbiji pri pomoči beguncem in migrantom z bilateralnimi projekti podprle tudi posamezne organizacije mreže Caritas, ko je Caritas Nemčije, Caritas Avstrije, Slovenska karitas in druge.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež , Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...