Robert Božič
Boštjan Smole
Andrej Šinko

Metropolit Epifanija voditelj zedinjene Ukrajinske pravoslavne cerkve

16.12.2018, 16:35 Tone Gorjup

V Kijevu je včeraj potekal sveti sinod, na katerem so ukrajinski pravoslavni voditelji potrdili ustanovitev združene cerkve, neodvisne od Moskovskega patriarhata in izvolili njenega voditelja. Ukrajinsko avtokefalno pravoslavno cerkev bo vodil 39-letni metropolit dosedanjega kijevskega patriarhata Perejaslav Epifanija.

V katedrali Sv. Sofije so se zbrali voditelji treh pravoslavnih cerkva v Ukrajini. Večina med njimi iz Ukrajinske avtokefalne cerkve, ki povezuje 4 milijone zahodno-ukrajinskih pravoslavnih vernikov in Ukrajinske pravoslavne cerkve Kijevskega patriarhata, ki ima 11 milijonov vernikov in pokriva vso Ukrajino. Pravoslavno cerkev, ki je zvesta Moskvi sta zastopala le dva predstavnika, ki so ju na ruski strani že označili za izdajalca. Voditelji so potrdili zedinjenje v enotno avtokefalno Ukrajinsko pravoslavno cerkev, ki bo po pričakovanjih januarja razglašena strani carigrajskega ekumenskega patriarha, prvega med enakimi. Kot je poudaril novi voditelj Epifanija, ki ga zaenkrat še ne moremo imenovati patriarh, je Gospod slišal njihov klic in jim naklonil milost zedinjenja. Dodal je, da so vrata nove cerkve odprta za vse pravoslavne vernike v državi. Tiskovni predstavnik moskovskega patriarhata je medtem sporočil, da bodo nadaljevali s svojim poslanstvom v Ukrajini.

Na sinodu ukrajinskih pravoslavnih voditeljev je bil kot častni gost ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Po njegovih besedah je to dan dokončne osamosvojitve od Rusije. Ukrajina ni bila, ni in ne bo cerkvenopravno ozemlje Ruske pravoslavne Cerkve. Kot je dodal, je oblikovanje neodvisne Ukrajinske cerkve odslej tudi vprašanje nacionalne varnosti. Da ne ge le za versko ampak tudi politično vprašanje, je jasno že nekaj časa. Marsikdo se na primer sprašuje, kaj bo z več kot dvanajst tisoč cerkvami in samostani v državi, ki pripadajo Moskovskemu patriarhatu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Vernica v cerkvi (photo: Unsplash) Vernica v cerkvi (photo: Unsplash)

Kako smo spustili standarde "zakmašne" obleke

V času epidemije mnoge maše potekaj zunaj. Kar je v redu. Opaziti pa je, da so ljudje z umanjkanjem svetosti cerkvenega prostora, še bolj spustili standarde spodobnosti oblačenja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...