Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc

AVDIO: Rahel drnec v boju proti podnebnim spremembam ne bi škodil

Svet | 12.12.2018, 18:28

Poročali smo že, da naj bi podnebna konferenca v Katovicah prinesla tako imenovano knjigo pravil za izvajanje že dogovorjenih zavez na področju boja proti segrevanju ozračja. Po približno tednu in pol so rokave zavihali pristojni ministri sodelujočih držav. Ob njihovem prihodu na Poljsko je bilo slišati, da je neusklajenega še ogromno besedila. Lahko se zgodi, da bo ob sklepu, ki je že skoraj tu, marsikdo razočaran. Obeta se namreč le politično besedilo, v katerem ne bo dovolj organizacijskih in operativnih napotkov, kako naj države postopajo za zmanjšanje izpustov.

Že pred Katovicami, v dneh tokratne podnebne konference pa sploh, so številni opozorili, da se čas za učinkovito ukrepanje na področju boja proti segrevanju ozračja izteka. Sodelavec Instituta Jožefa Stefana, fizik dr. Griša Močnik, katastrofičnih napovedi ne mara. "Podnebje smo že začeli spreminjati, to je dejstvo. Stvar je v tem, kako lahko to upočasnimo in ustavimo, naslednji korak je, kako se prilagodimo na nove razmere."

Čeprav gre za globalen pojav, je po besedah dr. Močnika pomembnejše ukrepanje na regionalni ravni. Strinja se z okoljevarstveniki, da morajo biti cilji visoki, a nekoliko iluzorna se mu zdijo pričakovanja, da bo prišlo do hitrih odločitev. Kljub političnim nesporazumom ostaja optimist. "Vsi bi bili bolj zadovoljni, če bi bili koraki hitrejši ali če bi šlo že za rahel drnec. Pozneje bomo ukepali, hujše bodo posledice," je opozoril dr. Močnik, ki je tudi vodja znanstvenega dela ekstremnega pilota in okoljevarstvenika Matevža Lenarčiča.

Svet
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...