Nataša Ličen
Aleš Karba
Alen Salihović

AVDIO: Rahel drnec v boju proti podnebnim spremembam ne bi škodil

12.12.2018, 18:28

Poročali smo že, da naj bi podnebna konferenca v Katovicah prinesla tako imenovano knjigo pravil za izvajanje že dogovorjenih zavez na področju boja proti segrevanju ozračja. Po približno tednu in pol so rokave zavihali pristojni ministri sodelujočih držav. Ob njihovem prihodu na Poljsko je bilo slišati, da je neusklajenega še ogromno besedila. Lahko se zgodi, da bo ob sklepu, ki je že skoraj tu, marsikdo razočaran. Obeta se namreč le politično besedilo, v katerem ne bo dovolj organizacijskih in operativnih napotkov, kako naj države postopajo za zmanjšanje izpustov.

Že pred Katovicami, v dneh tokratne podnebne konference pa sploh, so številni opozorili, da se čas za učinkovito ukrepanje na področju boja proti segrevanju ozračja izteka. Sodelavec Instituta Jožefa Stefana, fizik dr. Griša Močnik, katastrofičnih napovedi ne mara. "Podnebje smo že začeli spreminjati, to je dejstvo. Stvar je v tem, kako lahko to upočasnimo in ustavimo, naslednji korak je, kako se prilagodimo na nove razmere."

Čeprav gre za globalen pojav, je po besedah dr. Močnika pomembnejše ukrepanje na regionalni ravni. Strinja se z okoljevarstveniki, da morajo biti cilji visoki, a nekoliko iluzorna se mu zdijo pričakovanja, da bo prišlo do hitrih odločitev. Kljub političnim nesporazumom ostaja optimist. "Vsi bi bili bolj zadovoljni, če bi bili koraki hitrejši ali če bi šlo že za rahel drnec. Pozneje bomo ukepali, hujše bodo posledice," je opozoril dr. Močnik, ki je tudi vodja znanstvenega dela ekstremnega pilota in okoljevarstvenika Matevža Lenarčiča.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe) Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe)

Kdo mora v cerkvah preverjati pogoj PCT?

Od 15. septembra naprej morajo vsi verniki, ki bodo prišli k sveti maši, izpolnjevati PCT pogoj - to pomeni, da morajo imeti dokazilo o prebolelosti, cepljenju oz. testiranju. Prav tako iz ...

Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO) Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO)

PCT ključ do uspeha, cepivo pa rešitev!

Poletje je v teh dneh nekoliko podaljšalo svoj rok trajanja in to se je ob koncih tedna poznalo tudi v naravi. Številni so zavili na morje, ob jezera, veliko se jih je odpravilo tudi v hribe. K ...