Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović

Izšel 80. bilten KKZ

27.12.2018, 16:50 Matjaž Merljak

Ob prehodu iz starega leta v novo je izšla jubilejna, 80. številka biltena Krščanske kulturne zveze (KKZ).

Tajnica organizacije Zalka Kelih-Olip v uvodniku izraža veselje ob dejstvu, „da je v zadnjih osemnajstih letih z njim prišlo med ljudi veliko informacij, poročil, novic in pobud iz centrale v Celovcu.“

Poleg tega navaja, da si organizacija „prizadeva tudi z biltenom vzpostaviti stik z društvi na podeželju, ustanovani in posamezniki na Koroškem, v Sloveniji in na Primorskem“. Vedno se veselijo tudi odzivov.

Pobuda za bilten je nastala na pragu novega tisočletja, v delovni skupini „KKZ 2000“, v kateri so bili mnenja, da je treba o delu kulturne organizacije obveščati širšo javnost.

Bilten prinaša tudi napovedi dogodkov in Zalka Kelih-Olip piše, da se prav ta stran zelo hitro napolni. Dodaja željo, da bi te prireditve pripomogle k temu, da bi se slovenski jezik ohranil, da bi ga sosedje v deželi spoštovali, ga vzljubili in se ga morda naučili, predvsem pa, da bi ga spoštovali Slovenci sami, ga predajali naslednjim rodovom, ko so - po besedah avtorice - hvala Bogu presegli čase, ko so ga prepovedovali. "Zdaj ga sami ne smemo zanemarjati!" še dodaja avtorica uvodnika.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu, Kultura

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.

Datoteke za prenos