Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sv. Miklavž med bolniki in invalidi (foto: Tone Planinšek)
Sv. Miklavž med bolniki in invalidi

Pregled domačih dogodkov od 30. 11. do 7. 12. 2018

Cerkev na Slovenskem | 08.12.2018, 08:20 Petra Stopar

Vstopili smo v adventni čas, še posebej otroci pa so se razveselili prihoda sv. Miklavža. Na političnem prizorišču so bile v soju žarometov občine, v katerih je potekal drugi krog volitev, znova pa je prišlo do pretresov na področju otroške kardiokirurgije. Sindikati javnega sektorja in vlada so podpisali stavkovne sporazume in dogovor o plačah, na Pokljuki pa se je začela nova sezona svetovnega biatlonskega pokala.

Cerkev

Vstopili smo adventni čas, ki naj bo po spodbudi slovenskih škofov čas družinske bližine in topline ter misli na uboge v naši družbi. V ta namen je Misijonsko središče Slovenije že tradicionalno izdalo Adventni koledar 2018, s katerim v Sloveniji izvajajo adventno misijonsko akcijo »Otroci za otroke«. Gre za svetovno akcijo, ki letos praznuje 175 let in je namenjena izključno otrokom. Tem je dobrote tudi letos prinesel sv. Miklavž. Slovenski škofje pa so bili ta teden na duhovnih vajah v Repnjah. Prvič je vaje vodil župnik, in sicer Maks Ipavec iz Begunj pri Cerknici. Škofe je na duhovnih vajah navdihoval naslov Škofje, pričevalci vere, upanja, ljubezni in usmiljenja.

Politika in gospodarstvo

V 56 občinah, kjer v prvem krogu lokalnih volitev pred tremi tedni niso izvolili županov, je potekal drugi krog. Med njimi je bilo tudi šest od skupaj enajst mestnih občin. V petih so dobili novega župana, najbolj dramatično pa je bilo v Kopru, kjer je aktualni župan Boris Popovič prejel le nekaj glasov manj kot izzivalec Aleš Bržan, zato je Popovič vložil ugovor z zahtevo po vnovičnem štetju glasov. Koprska volilna komisija je ugovor zavrnila, a kljub temu ugotovila, da je izid drugačen, vendar le v prid Bržanu. Popovičev odvetnik Franci Matoz pravi, da je z ugovorom dokazal, kar je ves čas trdil, in sicer, »da so napake mogoče. Napake so bile odkrite, niso sicer spremenile volilnega izida, vendar so se potrdile moje trditve, da so bile pri delu volilnih odborov storjene napake«. Napovedal je posvet s Popovičem o tem, ali bodo zoper odločitev volilne komisije vložili pritožbo. Že po zaprtju volišč in končnih neuradnih izidih je Bržan povedal, da so se ljudje odločili za spremembo. Le za en glas več od Bernardke Krnc pa je v drugem krogu zmagal kandidat za župana Šmarjeških Toplic Marjan Hribar. Tudi tam ni šlo brez ugovorov, po katerih se je občinska volilna komisija odločila, da bo zaradi odkritih nepravilnosti na volišču v Beli Cerkvi, v slednji volitve ponovila, predvidoma čez teden dni. Vodenje Maribora prevzema Saša Arsenovič, ki je premagal nekdanjega župana Franca Kanglerja, v Kranju je zmagal Matjaž Rakovec, v Novi Gorici Klemen Miklavčič, v Slovenj Gradcu Tilen Klugler, na Ptuju pa je Nuška Gajšek postala edina županja v kateri od mestnih občin. Udeležba je bila v drugem krogu 49,2-odstotna, višja kot pred štirimi leti.

Ta teden je znova završalo v zdravstvu, saj je po več mesecih negotovih razmer Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni zapustil predsednik in član njegovega sveta Igor Gregorič. Kot član sveta inštituta je odstopil tudi Andrej Robida, ki je opozoril na nekatere nepravilnosti, ki so jih poleti opazili pri obravnavi otrok v programu otroške srčne kirurgije ljubljanskega kliničnega centra. V UKC Ljubljana so medtem zagotovili, da je za otroke, ki se zdravijo pri njih, dobro poskrbljeno. Robida se ne strinja. Na papir je izlil izpoved novorojenčka s težko srčno napako, s tem pa bil kritičen do ustanove, ki na vrh postavlja svoj ugled ter skrb za zdravniško stroko in zaposlene, ne pa skrbi za paciente. Oster je tudi do politike. Po oceni v. d. direktorja inštituta Braneta Dobnikarja so razlog za odstope tudi izjave ministra za zdravje Sama Fakina, v katerih je dal nedvoumno vedeti, da bo imel ljubljanski klinični center v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije možnost popravnega izpita. »Ustanovitev inštituta je bila morda tista vzpodbuda, ki so jo zaposleni v kliničnem centru potrebovali, da premislijo in naredijo nov projekt in nov program. Z nekim novim inštitutom bi bilo v tem trenutku preprosto preveč zapletov in preveč bi nas stalo,« je menil minister. Fakin bo svojo odločitev o usodi otroške srčne kirurgije sporočil okrog 15. decembra, v opozicijskih SDS, NSi in SNS pa so za to področje zahtevali parlamentarno preiskavo.

Pristojni ministri in predstavniki sindikatov javnega sektorja so v ponedeljek podpisali stavkovne sporazume, dogovor o plačah in anekse h kolektivnim pogodbam. Ti zaposlenim prinašajo višje plače, z njimi pa je odpadla tudi grožnja decembrskega stavkovnega vala. Nekateri sindikati so si sicer tik pred podpisom premislili. Aneksa tako niso podpisali Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat delavcev v pravosodju. Slednji je dal vladi tri mesece časa za izpolnitev obljub, sicer napoveduje zaostritev stavke. Vlada se še vedno pogaja tudi s policisti, ki stavkajo. Ob tem je premier Marjan Šarec pogajalce nagovoril: »Vsi, tako vlada kot sindikati smo dolžni omogočiti državljankam in državljanom človeka vredno življenje, kajti oni vsak dan delajo. Tudi to, da se vedno govori, kakšen je razkorak med javnim in realnim sektorjem ter se skuša vleči spore in nerazumevanje, to za vlado RS ni dopustno.«

Že takoj drugi dan po podpisu stavkovnih sporazumov se je sicer prah na račun delavcev znova dvignil, ko sta ZSSS in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam na protestnem shodu pred GZS delodajalce pozivala k zvišanju plač ter zahtevala intenzivna pogajanja za nove kolektivne pogodbe. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je povedala, da bodo zaposleni v primeru odpovedi kolektivnih pogodb stavkali. Vodstvo GZS je nato dejalo, da si bodo s sindikati prizadevali za dogovor o socialnem sporazumu, v katerem bi med drugim opredelili, kakšno bo gibanje plač glede na gibanje dodane vrednosti.

V predsedniški palači se je javno predstavil kandidat predsednika države Boruta Pahorja za vodenje slovenske centralne banke Boštjan Vasle. Vasle, ki je trenutno na čelu Urada za makroekonomske analize in razvoj, je povedal, da se bo zavzel za delovanje Banke Slovenije kot odprte institucije, »ki bo sodelovala s strokovno, politično in vso ostalo zainteresirano javnostjo«. Vse več indikatorjev po njegovi oceni kaže, da smo dosegli vrh gospodarske rasti in se pričakuje njeno umirjanje.

Odboru DZ za gospodarstvo in za zadeve EU pa se je v torek predstavil kandidat za kohezijskega ministra iz kvote SAB Iztok Purič, ki je dobil pozitivno oceno odborov. Med prednostnimi nalogami je navedel pospešitev črpanja evropskih sredstev, pri čemer bo njegova prva naloga ureditev kompleksnega in še ne v celoti delujočega informacijskega sistema službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

SLS je s slavnostno akademijo zaznamovala 30. obletnico ustanovitve svoje predhodnice, Slovenske kmečke zveze. Predsednik SLS Marjan Podobnik je ob tem poudaril, da je stranka po zadnjem kongresu znova enotna, hkrati pa pripravljena na nove izzive. Predvsem si želijo zavzemati za kmete in presegati ideološke delitve. Častni gost akademije SLS je bil Boris Pahor, na njej sta poleg članov SLS govorila tudi Ivan Oman in Matej Tonin.

Družba

Teološka fakulteta se v Teden Univerze vsako leto vključuje s predstavitvijo publikacij, v katerih je zbrano njihovo raziskovalno delo, ki je vsakokrat sad večletnih raziskovanj. Prav danes so na predstavitvi publikacij predstavili 20 publikacij – kar je veliko. Sicer pa to ne preseneča, saj so njihovi raziskovalci in učitelji na lestvici, ki ocenjuje ustvarjalnost slovenskih raziskovalcev, uvrščeni v sam vrh humanistike, nam je sporočil dekan Teološke fakultete dr. Robert Petkovšek.

Skupina uglednih slovenskih znanstvenikov je v pismu premierju Marjanu Šarcu opozorila na slabe razmere v domači znanosti, ki se kažejo v pomanjkanju sredstev, neučinkovitem upravljanju in pomanjkanju ambicioznih iniciativ države. Avtorji pisma so tudi spomnili na odhajanje najboljših študentov v tujino, saj domače okolje ni dovolj spodbudno.

Podjetje TAM-TAM je v sodelovanju z agencijo Luna\TBWA že šesto leto pripravilo družbeno-odgovorno plakatno akcijo ozaveščanja o uporabi petard in drugih pirotehničnih sredstvih. "Zakaj povzročaš bolečino?" je le eno izmed vprašanj, ki mimoidoče nagovarja z mestnih plakatov. Kot opozarjajo organizatorji plakatne akcije, je kljub znanim škodljivim posledicam za živali, ljudi in okoljevarstvenim opozorilom, v decembrskem času uporaba petard in drugih pirotehničnih sredstev še vedno precej prisotna.

Kultura

Ta veseli dan kulture, s katerim obeležujemo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, je tudi letos odprl vrata številnih kulturnih ustanov po Sloveniji. Ponudil je več kot 300 brezplačnih dogodkov.

Podelili so priznanja, poimenovana po slikarki Ivani Kobilca. Nagrado za življenjsko delo je prejel akademski slikar in grafik Ivo Mršnik, nagrado za aktualno produkcijo je Društvo likovnih umetnikov Ljubljana namenilo akademski slikarki Petri Varl, priznanje Ivane Kobilca pa je prejela Katerina Mirović.

Šport

Pokljuka je te dni gostiteljica tekem svetovnega pokala v biatlonu. Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak je sezono v četrtek odprl s četrtim mestom v posamični preizkušnji na 20 kilometrov. Od treh Slovenk je bila na 15-kilometrski preizkušnji v četrtek najboljša Lea Einfalt na 77. mestu. Faku se je nastop ponesrečil na včerajšnji sprinterski tekmi, zgrešil je trikrat, tako da je v cilj prišel z 38. izidom.

Alpska smučarka Ilka Štuhec, ki danes nabira točke v svetovnem pokalu v St. Moritzu, je ta teden dejala, da je zadovoljna z nastopi v kanadskem Lake Louisu v svojih paradnih disciplinah, smuku in superveleslalomu. Mariborčanka je bila na smukih šesta in 14., v superveleslalomu pa je zasedla 10. mesto. A se zaveda, da ima še nekaj rezerve.

Domen Prevc, ki je prvo postojanko svetovnega pokala smučarskih skakalcev v Wisli zaradi ne dovolj dobre pripravljenosti izpustil, je bil nato v Ruki in Nižnjem Tagilu najprijetnejše "odkritje" uvoda v poolimpijsko zimo. Devetnajstletnik je na Finskem dvakrat stal tik za zmagovalnim odrom in se odkrito spogledoval z devetimi stopničkami v karieri. Slovenski orli so pretekla dva dni skakali v Kranju na plastični skakalnici, z nestrpnostjo pa pričakujejo, kdaj bodo lahko preizkusili 120-metrsko skakalnico v Planici.

Že po dobrem mesecu igranja čez lužo pa je mladi slovenski košarkar Luka Dončić osvojil prvo nagrado v ligi NBA. Vodstvo lige ga je izbralo za najboljšega novinca v zahodni konferenci v novembru.

Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala, Oddaje, Zdravstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...