Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Ekonomist Lahovnik o aktualnih gospodarskih zadevah

| 07.12.2018, 13:32

V pogovoru z ekonomistom in profesorjem dr. Matejem Lahovnikom smo se pogovarjali o dvigu plač v javnem sektorju, dvigu minimalne plače, kandidatu za guvernerja Banke Slovenija Boštjanu Vasletu, nihanju Bitcoina, izstopu Katarja iz agencije Opec in o vplivu Brexita na gospodarstva v EU.

Predlog novele zakona o minimalni plači, ki so ga pripravili v Levici, s podpisi pa so ga podprle tudi vse koalicijske poslanske skupine, predvideva, da bi se minimalna plača s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Poleg tega bi iz minimalne plače izključili vse dodatke. A kot poudarja ekonomist

Lahovnik ta predlog ni dober in dodaja, da bi bilo zato bolje sprejeti predlog Nove Slovenije, ki predvideva da bi se minimalna plača povečala na način, da se poveča splošna dohodninska olajšava.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...