Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Juhant: Uro se prestavlja v družini

Komentarji | 04.12.2018, 10:24 Petra Stopar

Potem ko je vlada izrazila načelno podporo ukinitvi premikanja ure, bo predlog te evropske direktive danes obravnaval še odbor za infrastrukturo, okolje in prostor. Medtem ko se bo treba odločiti o tem, kateri »čas« bi obveljal, specialni pedagog Marko Juhant opozarja, da je edina stvar, ki bi jo morali zamenjati, naš urnik.

Meni, da opustitev premikanja ure za ljudi, še posebej za otroke, ne pomeni popolnoma nič, in da gre pri celotni zadevi zgolj »za lagodnost ostalih«. V zvezi z javnim mnenjem, ki je naklonjen stalni uveljavitvi »poletnega« časa, Juhant poudarja, da bi morali, tako kot se je človek ravnal že tisočletja, slediti naravi, ki pa je »zimski« čas.

»Zvečer pozimi je zgodaj tema. To je narava. Treba se je usesti, se ustaviti, se posvetiti drug drugemu. To je tisti del leta, ko se norišnice končujejo. Ampak ravno takrat, ko se vsa druga bitja po naravnem ritmu odpravijo počivat, mi začnemo noreti, osvetljevati cela mesta, prestavljati uro, da bi bilo to bolj ugodno za otroke. Ne. Najbolj ugodno za otroke je, ko se starši odločijo, kakšen je njihov hišni red, da ob tisti uri dajo otroka spat, pa konec. Uro se prestavlja v družini, in ne astronomske ure,« je povedal v pogovoru za naš radio.

Specialni pedagog je kritičen tudi do načina, na katerega so se politiki lotili spremembe glede prestavljanja ure. Meni, da je odločitev o tem možno hitro sprejeti, enkratno, in ne z dolgotrajnimi posvetovanji, ki smo jim priča.

Spanje
Spanje © Pixabay

Pred negativnimi posledicami uveljavitve trajnega poletnega časa opozarjajo tudi znanstveniki. Predsednik nemškega združenja za motnje in medicino spanja DGSM Alfred Wiater pravi, da dosedanji zimski čas ustreza razmeram, ki upoštevajo naravni vpliv svetlobe na naš ritem spanja in budnosti. »Če smo pozimi zjutraj dlje časa izpostavljeni temi, smo slabše predramljeni, kar lahko vpliva na koncentracijo in pozornost ter privede do več napak v šolah in na delovnih mestih ter prometnih nesreč,« meni.

Komentarji, Politika, Sociala, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.