Damijana Medved
Matej Kržišnik
Petra Stopar
04.12.2018, 10:24 Petra Stopar

Juhant: Uro se prestavlja v družini

Potem ko je vlada izrazila načelno podporo ukinitvi premikanja ure, bo predlog te evropske direktive danes obravnaval še odbor za infrastrukturo, okolje in prostor. Medtem ko se bo treba odločiti o tem, kateri »čas« bi obveljal, specialni pedagog Marko Juhant opozarja, da je edina stvar, ki bi jo morali zamenjati, naš urnik.

Meni, da opustitev premikanja ure za ljudi, še posebej za otroke, ne pomeni popolnoma nič, in da gre pri celotni zadevi zgolj »za lagodnost ostalih«. V zvezi z javnim mnenjem, ki je naklonjen stalni uveljavitvi »poletnega« časa, Juhant poudarja, da bi morali, tako kot se je človek ravnal že tisočletja, slediti naravi, ki pa je »zimski« čas.

»Zvečer pozimi je zgodaj tema. To je narava. Treba se je usesti, se ustaviti, se posvetiti drug drugemu. To je tisti del leta, ko se norišnice končujejo. Ampak ravno takrat, ko se vsa druga bitja po naravnem ritmu odpravijo počivat, mi začnemo noreti, osvetljevati cela mesta, prestavljati uro, da bi bilo to bolj ugodno za otroke. Ne. Najbolj ugodno za otroke je, ko se starši odločijo, kakšen je njihov hišni red, da ob tisti uri dajo otroka spat, pa konec. Uro se prestavlja v družini, in ne astronomske ure,« je povedal v pogovoru za naš radio.

Specialni pedagog je kritičen tudi do načina, na katerega so se politiki lotili spremembe glede prestavljanja ure. Meni, da je odločitev o tem možno hitro sprejeti, enkratno, in ne z dolgotrajnimi posvetovanji, ki smo jim priča.

Spanje
Spanje © Pixabay

Pred negativnimi posledicami uveljavitve trajnega poletnega časa opozarjajo tudi znanstveniki. Predsednik nemškega združenja za motnje in medicino spanja DGSM Alfred Wiater pravi, da dosedanji zimski čas ustreza razmeram, ki upoštevajo naravni vpliv svetlobe na naš ritem spanja in budnosti. »Če smo pozimi zjutraj dlje časa izpostavljeni temi, smo slabše predramljeni, kar lahko vpliva na koncentracijo in pozornost ter privede do več napak v šolah in na delovnih mestih ter prometnih nesreč,« meni.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Komentarji, Politika, Sociala, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lurška votlina (photo: Izidor Šček) Lurška votlina (photo: Izidor Šček)

Vabljeni na romanje v Lurd

Pred 161 leti se je v majhnem mestecu pod Pireneji, 11. februarja 1858, pastirici Bernardki prvič prikazala Marija.  Radio Ognjišče v sodelovanju z agencijo Kompas nadaljuje ...

Peter Opeka v Akamasoi (photo: Izidor Šček) Peter Opeka v Akamasoi (photo: Izidor Šček)

Napad na Petra Opeko in misijon Akamasoa

Veseli smo, ko v našem programu lahko poročamo o radostnih dogodkih in uspešnem delu na misijonih slovenskih misijonarjev. Svet v katerem delajo pa, žal, poskrbi tudi za drugačne ...

Silvestrski večer in ponudba

Nekateri bodo silvestrski večer preživeli doma v družbi svojih domačih, drugi pri prijateljih, tretji v molitvi na katerem od duhovnih silvestrovanj, četrti pa na prostem, kjer se bodo družili z ...

Sveta Družina (photo: http://zupnije.rkc.si/stepanja-vas) Sveta Družina (photo: http://zupnije.rkc.si/stepanja-vas)

Krščanska družina živi iz treh oltarjev

V Katoliški Cerkvi obhajamo praznik svete družine. Gre za spomin na družinsko skupnost, ki so jo sestavljali Božji Sin Jezus iz Nazareta, njegova mati Marija in krušni oče Jožef. ...