Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Plakat Zavoda Živim (foto: Domovina.je)
Plakat Zavoda Živim

Pravnik Avbelj: LPP krši ustavo

19.12.2018, 12:42 Marjana Debevec

Z javnega podjetja LPP nam še vedno niso navedli razlogov za odstranitev oglasa Zavoda Živim, ki spodbuja veselje do življenja in nudi oporo mamicam v stiski. Omenjeni zavod je oglas naročil preko oglaševalske agencije SMS Marketing, ta pa ima za oglaševanje na avtobusih sklenjeno pogodbo z Mediabusom, hčerinskim podjetjem Ljubljanskega potniškega prometa. Oglas je LPP odstranil na lastno pest, kar je za naš radio tudi potrdil. S tem LPP po besedah profesorja za evropsko pravo dr. Mateja Avblja krši ustavo.

Po besedah dr. Avblja je sporen razlog, zaradi katerega je bila pogodba enostransko prekinjena. »To pa je očitno nestrinjanje z vsebino oglasnega sporočila. To oglasno sporočilo je povsem v skladu z ustavo in zakoni Republike Slovenije. Umaknjen pa je bil očitno zato, ker je del civilne družbe njegovi vsebini nasprotoval, javno podjetje se je z nasprotovanjem tej vsebini strinjalo in je s tem kršilo ustavo, ker je cenzuriralo oglas zaradi njegove vsebine

Javno podjetje, ki ponuja oglaševalski prostor, mora namreč v skladu s 14. členom ustave enako obravnavati vse vrste komercialnega izražanja, če to izražanje ostaja v mejah ustave in zakonov, kar za oglas Zavoda Živim po Avbljevih besedah velja. Omenjeni zavod je zato po njegovih besedah upravičen do odškodnine zaradi tako umaknjenega oglasa.

»Onkraj tega pa je potrebna širša družbena razprava o tem, v kakšni družbi si želimo živeti. Ali si želimo živeti v družbi, kjer bo vladal pluralizem mnenj, kjer bo javni prostor odprt za zelo različna mnenja, ali pa bomo nasprotno živeli v družbi, kjer bo del civilne družbe preko države oz. Njenih podjetij cenzuriral in utišal tiste vrste govora, ki njemu niso všeč.« Takšna družba pa po besedah dr. Mateja Avblja ni več demokratična družba.

Pri tem se nam postavlja vprašanje, kdo bi lahko odobril odstranitev oglasa pri Ljubljanskem potniškem prometu in koliko vloge ima pri tem Mestna občina Ljubljana.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.