Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Plakat Zavoda Živim (foto: Domovina.je)
Plakat Zavoda Živim

Pravnik Avbelj: LPP krši ustavo

Slovenija | 19.12.2018, 12:42 Marjana Debevec

Z javnega podjetja LPP nam še vedno niso navedli razlogov za odstranitev oglasa Zavoda Živim, ki spodbuja veselje do življenja in nudi oporo mamicam v stiski. Omenjeni zavod je oglas naročil preko oglaševalske agencije SMS Marketing, ta pa ima za oglaševanje na avtobusih sklenjeno pogodbo z Mediabusom, hčerinskim podjetjem Ljubljanskega potniškega prometa. Oglas je LPP odstranil na lastno pest, kar je za naš radio tudi potrdil. S tem LPP po besedah profesorja za evropsko pravo dr. Mateja Avblja krši ustavo.

Po besedah dr. Avblja je sporen razlog, zaradi katerega je bila pogodba enostransko prekinjena. »To pa je očitno nestrinjanje z vsebino oglasnega sporočila. To oglasno sporočilo je povsem v skladu z ustavo in zakoni Republike Slovenije. Umaknjen pa je bil očitno zato, ker je del civilne družbe njegovi vsebini nasprotoval, javno podjetje se je z nasprotovanjem tej vsebini strinjalo in je s tem kršilo ustavo, ker je cenzuriralo oglas zaradi njegove vsebine

Javno podjetje, ki ponuja oglaševalski prostor, mora namreč v skladu s 14. členom ustave enako obravnavati vse vrste komercialnega izražanja, če to izražanje ostaja v mejah ustave in zakonov, kar za oglas Zavoda Živim po Avbljevih besedah velja. Omenjeni zavod je zato po njegovih besedah upravičen do odškodnine zaradi tako umaknjenega oglasa.

»Onkraj tega pa je potrebna širša družbena razprava o tem, v kakšni družbi si želimo živeti. Ali si želimo živeti v družbi, kjer bo vladal pluralizem mnenj, kjer bo javni prostor odprt za zelo različna mnenja, ali pa bomo nasprotno živeli v družbi, kjer bo del civilne družbe preko države oz. Njenih podjetij cenzuriral in utišal tiste vrste govora, ki njemu niso všeč.« Takšna družba pa po besedah dr. Mateja Avblja ni več demokratična družba.

Pri tem se nam postavlja vprašanje, kdo bi lahko odobril odstranitev oglasa pri Ljubljanskem potniškem prometu in koliko vloge ima pri tem Mestna občina Ljubljana.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...