Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Papež med sveto maši v vatikanski baziliki (foto: Vatican News)
Papež med sveto maši v vatikanski baziliki

»Marija nas uči pristne vodstvene vloge«

13.12.2018, 13:54 Marjana Debevec

Na včerajšnji praznik Guadalupske Matere Božje, zavetnice vseh špansko govorečih narodov, je papež Frančišek daroval sveto mašo v baziliki sv. Petra. Poudaril je, da je Marija učiteljica evangelija, ki hodi z nami z nežnostjo in rahločutnostjo Matere. Od nje se učimo, kaj pomeni vodilna vloga, ki drugega ne poniža, ampak mu povrne dostojanstvo.

"V Marijini šoli se naučimo hoditi po tisti poti, ki nas vodi do tja, kamor moramo priti in sicer med toliko drugimi življenji, ki so upanje izgubila ali jim je bilo ukradeno. V Marijini šoli Mariji se naučimo hoditi po soseski in mestu, ne s čarobnimi rešitvami, hitrimi odgovori in takojšnjim učinkom; ne z močjo prekrasnih obljub o navideznem razvoju, ki malo po malo privede do uničenja kulturne in družinske istovetnosti ter uniči tisto vitalno tkivo, ki je držal naše vasi po konci."

Sveta maša v baziliki sv. Petra
Sveta maša v baziliki sv. Petra © Vatican News

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.