Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Ustanova Anin sklad želi na področju družinske politike dolgoročne rešitve

| 29.11.2018, 13:29

Z novim letom bo v veljavo stopilo več sprememb na področju družinskih prejemkov in državnih štipendij. V ustanovi Anin sklad, ki povezuje družine z več otroki podpirajo vse ukrepe, ki bodo v dobro družin a ob tem opozarjajo, da je na tem področju potrebna dolgoročna politika, »ne pa takšna, ki je všečna na trenutek, potem pa se odvzame«.

Sestra Hermina Nemšak, vršilka dolžnosti predsednice uprave ustanove je poudarila, da podpirajo vse ukrepe, ki prispevajo k izboljšanju statusa, ne samo velikih družin, ampak položaja slovenskih družin nasploh. »Veseli nas, da je prevladalo drugačno mnenje, kot smo mu bili priča pred dnevi, ko je v javnosti odmevalo krčenje tovrstnih sredstev. Ob tem bi radi opozorili, da ne glede na napovedano izboljšanje statusa ne morejo družine ter vsi ostali, ki jih zadnji ukrepi zajemajo, iz leta v leto, od vlade do vlade biti v strahu, kdo bo določene ukrepe porezal oziroma jih dal nazaj. Potrebna je dolgoročna politika na tem področju, ne pa takšna, ki je všečna na trenutek, potem pa se odvzame. Naša ustanova se zaveda in nenehno poudarja, da je skrb za družine in skrb za mlade ter tiste najranljivejše skupine nujna za obstoj slovenskega naroda,« je zapisala s. Hermina Nemšak.

Spomnimo, da bo očetovsko in starševsko nadomestilo z novim letom znašalo 100 odstotkov osnove in ne več le 90 odstotkov kot doslej. Materinsko nadomestilo bo neomejeno, starševsko nadomestilo pa bo omejeno na 2,5-kratnik povprečne plače, ne več na dvakratnik. Dodatek za veliko družino bodo prejele vse velike družine ne glede na gmotni položaj družine, tako da ne bo cenzusa. Do državne štipendije pa bodo upravičeni dijaki in študenti iz družin z dohodki pod 659,30 evra neto povprečno na družinskega člana, medtem ko je bil do zdaj cenzus 576,89 evra.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...