Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Misijonarji v Novem mestu (foto: škofija Novo mesto)
Misijonarji v Novem mestu

AVDIO: V Novem mestu sklenili misijon

Cerkev na Slovenskem | 25.11.2018, 12:27 Petra Stopar

V dvorani Leona Štuklja v Novem mestu se je dopoldne s slovesno sveto mašo sklenil desetdnevni misijon treh novomeških župnij pod geslom Jezus, daj mi žive vode.

Kot je ob začetku bogoslužja povedal novomeški ordinarij, škof Andrej Glavan, bodo prosili, da bi semena misijona obrodila obilen sad večje pravičnosti, ljubezni, bogatejših odnosov vsepovsod in da bi z večjim navdušenjem sledili klicu svetosti.

Škof Glavan je sklep misijona povezal z današnjim slovesnim praznikom Kristusa, Kralja vesoljstva, ki gradi Božje kraljestvo: »Vsa oblast, celo svetovni red je v njegovih rokah. Čaka na trenutek, ko bo lahko preložil vso svojo oblast na človeka, da ta ne bi bil zgolj podložnik, ampak bi vladal skupaj z Njim, sedeč na njegovi desnici, poleg njegovega prestola na Zemlji. Po vseh prerokih se bo to uresničilo v mesijanskem času po dolgi vzgoji Božje previdnosti.«

»Brez vere, da moramo v bližnjih videti Kristusa samega, ni mogoče srečno, veselo in pošteno živeti niti po Božjih zapovedi, po postavi, ki jo je Jezus dopolnil z novo zapovedjo ljubezni, kaj šele po blagrih, ki so najgloblje in nedoumljivo razodetje in nekaj edinstvenega na svetu na verskem področju. Vedno znova se potrjuje resnica, do katere je prišel Dostojevski – če Boga ni, je vse dovoljeno.«

Na koncu se je zahvalil misijonarjem za njihove besede, osebna pričevanja in vero, Boga in Marijo pa prosil, naj bedita nad tem, kar so posejali v novomeškem Gospodovem vinogradu.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.