Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Britansko sodišče: Ni šlo za diskriminacijo

Svet | 10.10.2018, 15:11 Petra Stopar

Vrhovno sodišče v Veliki Britaniji je ugodilo pritožbi katoliških lastnikov slaščičarne, ki leta 2014 ni hotela speči torte z napisom »Podprite istospolne poroke«.

Najvišje britansko sodišče je bilo po poročanju britanske mreže BBC »soglasno« v odločitvi, da zavrnitev peke torte s takšnim sloganom, ki podpira istospolne poroke, »ni bila diskriminatorna«. Spor je izbruhnil pred štirimi leti, ko je tožbo proti slaščičarni Ashers na Severnem Irskem vložil aktivist za pravice gejev Gareth Lee.

Spomnimo, da je podoben primer v preteklosti odmeval v ZDA. Junija letos je ameriško vrhovno sodišče odločilo v prid peku iz Kolorada, ki leta 2012 zaradi verskega prepričanja ni hotel narediti torte za poroko homoseksualnega para.

Svet, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...