Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Papež med sveto mašo z mladimi (foto: Vatican News)
Papež med sveto mašo z mladimi
06.10.2018, 21:49 Andrej Šinko

Papež Frančišek se je srečal z več tisoč mladimi

Ob robu sinode se je v dvorani Pavla VI. zbralo več tisoč mladih z vsega sveta, ki se jim je pridružil papež Frančišek. Srečanje pod geslom »MI ZA. Edinstveni, solidarni, ustvarjalni« sta po poročanju Radia Vatikan pripravila Generalno tajništvo škofovske sinode in Kongregacija za katoliško vzgojo. Mladi pa so srečanje obogatili tudi z glasbo, petjem in plesom.

Papež Frančišek je izrazil zadovoljstvo, ker mladi zagotavljajo misijonarsko dimenzijo evangelizacije v hitro spreminjajočem se globaliziranem svetu. Zaradi tega pa niso pomembni zgolj za prihodnost Cerkve, ampak tudi za sedanjost, je dejal papež, in dodal, da morajo Cerkev in mladi hoditi skupaj, ne pa da Cerkev prihaja do njih.

Sveti oče je nato prisluhnil pričevanjem več mladih, ki so spregovorili o prestopništvu, begu pred terorističnimi skupinami, trpinčenjem s strani sovrstnikov in vdajanju drogam. Za mlade pričevalce se je zgodba dobro končala, saj so našli vero v Jezusa in uspešno šli čez preizkušnje.

Sveti oče je dejal, da omenjene zgodbe kažejo, kako je po padcih ali preizkušnjah sledila močna želja po premagovanju ovir v smeri cilja. Papež je pojasnil, da se nam včasih lahko samo zdi, da nekaj obvladujemo, v bistvu pa smo ujetniki. Tako je omenil moža, ki živi v prepričanju, da lahko obvladuje svet, vendar pa je ujetnik denarja, moči in užitka.

Ob tem je papež Frančišek dodal, da prej omenjeni mladi dokazujejo, da imamo vedno možnost za novo življenje, Jezus pa da nas v preizkušnjah nikoli ne pusti same.

Več mladih je papežu zastavilo različna vprašanja, ki so se nanašala na osebnostno rast, pomoč sovrstnikom in prijateljem, uveljavljanje svojih vrednot v službi, soočenje z družbenimi neenakostmi, širjenje informacij preko spleta ter pomoč kristjanom, ki živijo v manjšini.

Sveti oče je dejal, da to kako so mladi zastavili vprašanja, kaže na željo, da postanejo protagonisti sprememb in v polnosti delujejo v misiji Cerkve. Kot je pojasnil, se niso spraševali »zakaj je tako«, ampak »kako pomagati«.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Alojz Rebula (photo: Izidor Šček) Alojz Rebula (photo: Izidor Šček)

Umrl Alojz Rebula

Včeraj zvečer je v 95. letu starosti umrl slovenski pisatelj, esejist, dramaturg in prevajalec Alojz Rebula. Kot so sporočili njegovi svojci, bo pogreb v družinskem krogu. Žalna slovesnost bo v ...

Noč čarovnic (photo: splet) Noč čarovnic (photo: splet)

Noč čarovnic ali praznik nebes?

Medtem ko nas v teh dneh z vseh strani vabijo reklame na zabave ob dnevu halloweena, pa večina ljudi sploh ne ve, da je to pravzaprav praznik okultizma. Nekdanji satanist Zachary King je povedal, ...