Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nadškof Zore v Sydneyju (foto: Martha Magajna)
Nadškof Zore v Sydneyju

Praznovanje 45-letnice cerkve v Sydneyju

Slovenci po svetu | 18.10.2018, 16:59 Matjaž Merljak

V nedeljo, 14. oktobra 2018, so rojaki v Sydneyju praznovali 45-letico blagoslovitve slovenske cerkve sv. Rafaela v Merrylands. Ob obletnici jih je obiskal ljubljanski nadškof, msgr. Stanislav Zore skupaj s frančiškanskim provincialom patrom Marjanom Čudnom.

Slovensko cerkev je pred 45-imi leti blagoslovil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Stanislav Lenič

Svečano sveto mašo je vodil nadškof s pomočjo p. provinciala Marjana Čudna in domačega župnika in vodje Slovenskega misijona sv. Rafaela v Merrylandsu, p. Darka Žnidaršiča. Lepo se je postavil tudi mešani pevski zbor v spremljavi glasbe, ki jo je na novih orglah pričaral Damjan Nemeš. Damjan nas je še posebno razveselil s solo skladbo, s katero nam je res pokazal, kako čudovito zvenijo melodije, ki jih je izvabil iz novih orgel. Zbralo je tudi precej narodnih noš, med katerimi smo posebej občudovali nekaj najmlajših. Vsa pohvala staršem, ki poskrbijo za nadaljevanje slovenskih tradicij tudi pri tretji generaciji!

Duhovnik, ministranti in narodne noše v cerkvi
Duhovnik, ministranti in narodne noše v cerkvi © Martha Magajna

Po sv. maši je gospod nadškof odkril in blagoslovil spominsko ploščo pri vhodu v cerkveno dvorano, ki se od tega dne dalje imenuje Father Valerijan Jenko Memorial Hall v hvaležen spomin p. Valerijanu za njegovo življenje in delo, ki ga je skozi pol stoletja posvetil Bogu in slovenski skupnosti v Avstraliji. Sam Bog ve, kje bi bila naša slovenska skupnost v Avstraliji, če ne bi bilo naših patrov, ki so od vsega začetka povezovali našo skupnost!

Blagoslovitev spominske plošče p. Valerijana Jenka
Blagoslovitev spominske plošče p. Valerijana Jenka © Martha Magajna

Proslave so se udeležili tudi novi Veleposlanik Republike Slovenije Jurij Rifelj s soprogo in hčerkico Lejlo, častni konzul RS Anthony Tomazin, vicekonzul Mark Stariha s soprogo in zastopniki posameznih slovenskih organizacij. Po skupnem kosilu v dvorani smo na koncu proslavili tudi 60-letnico gospoda nadškofa z lepo in okusno torto, ki jo je nadškof nato razdelil z vsemi navzočimi v dvorani. Na koncu se je zahvalil delovni skupini druge generacije Slovencev za dobro domače kosilo in postrežbo in napravili smo eno skupinsko sliko za spomin. Msgr. Stanislav Zore je bil med nami že večkrat še preden je postal nadškof in vedno smo ga zelo veseli. Hvala za Vaš obisk in najboljše želje ob Vaši 60-letnici, sreče, zdravja in Božjega blagoslova v Vaše nadaljnjem delu in življenju! Enaka hvala tudi patru provincialu Marjanu Čudnu za njegov obisk, pozornost in spodbudne besede in veseli bomo, če nas oba še večkrat obiščeta!

Več fotografij

Gostje pri praznovanju 45-letnice slovenske cerkve
Gostje pri praznovanju 45-letnice slovenske cerkve © Martha Magajna

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...