Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko

Na Sveti Gori so se spomnili padlih v prvi svetovni vojni, tudi na soški fronti

Slovenija | 28.10.2018, 16:13

Na Sveti Gori pri Gorici so se spomnili vseh padlih na soški fronti in na ostalih bojiščih prve svetovne vojne. Kmalu bo minilo sto let od njenega konca. Na to je med drugim spomnil koprski škof Jurij Bizjak, ki je vodil somaševanje.

"Beležimo stoletnico konca prve svetovne vojne in se vsem žrtvam zahvaljujemo za njihov zgled žive vere v smisel trpljenja in smrti, za njihovo brezmejno ljubezen do domovine, za njihovo trdno upanje v lepšo prihodnost, in hkrati prosimo Gospoda, naj vsem rajnim podeli večni pokoj, nam pa vzajemno blaginjo v trajnem miru," je v pridigi med drugim dejal škof Bizjak.

Dogajanje, kakršno je bila prva svetovna vojna, po njegovih besedah pred nas postavlja težka vprašanja, med drugim tudi, kako preprečiti podobne tragedije. "Drugo krilo našega trupa je vera: prvo krilo je razum, drugo krilo pa je vera. Samo z obema se je iz solzne doline mogoče dvigniti v nebo. Samo z obema se je mogoče izogniti spotikam in pastem, ki so nastavljene ob naši poti. Samo z obema je mogoče priti preko minskega polja, ki se razprostira pred nami in našo prihodnostjo."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...