Marjan Bunič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Rdeča maša, 10.10.2018 (foto: p. Ivan Rampre)
Rdeča maša, 10.10.2018

P. Strehovec: Zoperstavimo se skupinam zla!

11.10.2018, 13:38 Marjana Debevec

Na pobudo Akademskega društva Pravnik se pravniki in študenti prava že 15 let zbirajo pri rdeči maši in molijo za razsvetljenje Svetega Duha. Sinoči so posebej molili za tiste, ki se v javnosti pogumno zavzemajo za človekove pravice in temeljne svoboščine: med drugim za nedotakljivost življenja, tudi nerojenega otroka, svobodo izražanja, svobodo veroizpovedi in pluralno demokracijo.

Somaševanje je vodil p. dr. Tadej Strehovec, ki so ga navzoči moralno in molitveno podprli pri njegovem zavzemanju za nauk Cerkve. Med drugim je v nagovoru dejal: »Ob številnih razpravah v svetu in pri nas o definiciji zakonske zveze, statusu nerojenega človeškega življenja, evtanaziji in različnih drugih temah, se stališča naše verske skupnosti pogosto in namenoma predstavljajo v konflikten položaj s t. i. skupinami, ki v imenu strpnosti in miru ogrožajo in celo kršijo temeljne in ustavne pravice vsem tistim, ki se z njimi ne strinjajo.

Zato je ključnega pomena, da se sodniki in pravniki zavedate, da ste vi tisti, ki imate posebno odgovornost za svobodo izražanja, spoštovanja dostojanstva vseh ljudi in da ste vi tisti, ki skrbite za versko svobodo in svobodo vesti kot temeljna postulata vsake demokratične družbe

Včasih je sodnik ali pravnik v prizadevanju za pravičnost zapostavljen. Zato je zelo pomembno zavezništvo in sodelovanje, je zatrdil p. Strehovec.

»Zato vas vabim, da se vsi skupaj: vi kot pravniki in mi vsi kot kristjani še bolj povežemo ter se zoperstavimo formalnim in neformalnim skupinam zla, ki nas želijo osamiti v našem prizadevanju za resnico in pravico. Tudi če se v vsem ne strinjamo, če imamo različne poglede na svet, premagajmo vse te razlike takrat, ko gre za dobro in pravičnost.« Povabil nas je, naj Boga prosimo za dar sodelovanja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.