Slavi KoširSlavi Košir
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko

Škofovska sinoda o mladih se bliža koncu, čas je za veselje

Svet | 27.10.2018, 20:43

Škofovska sinoda o mladih v Vatikanu je pri koncu. Pred udeleženci je le še sklepni del - sveta maša, ki jo bo jutri v baziliki svetega Petra daroval papež Frančišek. Včeraj so se sinodalni očetje in mladi podali na romanje po ulicah Rima, ki so ga končali pri grobu prvaka apostolov. Danes je bilo med drugim na sporedu branje sklepnega dokumenta. Čas je bil tudi za veselje.

Mladi udeleženci škofovske sinode v Vatikanu so v dvorani Pavla VI. pripravili zabavni večer za papeža Frančiška in sinodalne očete. S pesmijo in plesom so se jim želeli zahvaliti, ker so v slabem mesecu razprav prisluhnili tudi njihovim besedam. V posebnem pismu so obljubili, da si bodo še naprej prizadevali za izboljšanje družbe v domačih okoljih s širjenjem kulture miru in solidarnosti. Svetega očeta ter kardinale in škofe so prosili, naj kljub izzivom, s katerimi se sooča Katoliška Cerkev, vztrajajo. Kot so dodali, jih bodo pri tem podpirali z molitvijo.

Papež Frančišek je želel udeležencem škofovske sinode izročiti dar, ki jih bo spominjal na ta mesec. 460 jih je prejelo reliefno podobo Jezusa in njegovega ljubljenega učenca, upodobljeno na bronasti ploščici. Gre za delo italijanskega umetnika Gina Giannettija.

Jutri se bo več kot tritedenski dogodek sklenil z bogoslužjem, h kateremu bodo prišli tudi predstavniki mariborske nadškofije s svojim ordinarijem, nadškofom Alojzijem Cviklom. "Če je to škofovska sinoda o mladih, je prav, da so tam tudi mladi. To je en tak prispevek, ki ga potrebujemo vsi. Če delamo z mladimi, je prav, da mlade tudi vidimo," je za naš radio poudaril voditelj škofijskega odbora za mlade v Mariboru Jure Sojč, ki je tudi tajnik nadškofa Cvikla.

Sveti oče naj bi po jutrišnji opoldanski molitvi pozdravil mlade iz Slovenije. "Ko me je nadškof Cvikl vprašal, kaj naj napiše v besedilu za pozdrav papeža Frančiška, sem mu odgovoril, naj napiše, da so mladi prišli ponj in ga želijo odpeljati domov. Druga stvar, ki naj jo poudari, je, da so mladi prišli po prve sadove sinode. Da Cerkev ne razpravlja le o sebi, ampak so tam tudi mladi. Ko jih vidimo, vemo, za koga delamo, imamo prihodnost," je še povedal Sojč.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...