Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Župnijska cerkev na Ponikvi (foto: Robert Božič)
Župnijska cerkev na Ponikvi

Vabljeni na 15. shod kmetov pri A. M. Slomšku

| 13.10.2018, 05:44

Na Ponikvi in Slomu, pri blaženem Antonu Martinu Slomšku, zavetniku slovenskih kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, se bo jutri odvijalo 15. vseslovenski srečanje kmetic in kmetov ter vseh, ki jim je blizu kmetijstvo in podeželje.

Tudi letošnji shod se bo opoldne začel z zahvalno sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Martina na Ponikvi. Slovesno somaševanje bo vodil nadškof Alojz Uran, navzoč pa bo tudi evangeličanski škof Geza Filo. Bogoslužje bodo s petjem obogatili člani mešanega pevskega zbora Koral Laško, tudi letos pa se bo evharistično bogoslužje začelo s pomenljivim prinašanjem darov.

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič pravi, da srečanje vsako leto pritegne več kot 1000 udeležencev, saj kmetje ob zaključku pridelovalne sezone radi poromajo in Slomška čutijo kot priprošnjika, ki mu zaupajo svoje zahvale in prošnje.

Popoldne se bo druženje nadaljevalo pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. Tam bo potekala slavnostna akademija, ubrana na razmišljanje o pomenu četrte božje zapovedi, čemur danes na drug način pravimo sožitje v družini, medgeneracijski dialog in dejavno sobivanje v spoštovanju. Osrednja govornica na akademiji bo kmetica leta Karolina Dragica Črešnar.

Srečanje organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, v sodelovanju z občino Šentjur pri Celju, župnijo Ponikva, okoliškimi društvi podeželskih žena in Srednjo kmetijsko šolo Šentjur.

Tudi letos so predvsem za starejše kmetice in kmete Kmetijsko gozdarski zavodi omogočili prevoz na srečanje z avtobusi, ki bodo na shod pripeljali z vseh koncev Slovenije.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...