Slavi Košir
Andrej Novljan
Petra Stopar
Otroci z izdelki iz ustvarjalne delavnice na družinskem seminarju (foto: Dr. Zvone Štrubelj)
Otroci z izdelki iz ustvarjalne delavnice na družinskem seminarju
20.09.2018, 12:24 Matjaž Merljak

Dragoceni čas za starše in otroke

Slovenci, ki delujejo v evropskih in drugih ustanovah v Bruslju, Luksemburgu in drugje v Beneluksu imajo zelo neusmiljen urnik, komaj najdejo čas za družino in skupne trenutke z otroki. Zato so bili zelo vesli vzgojno-družinskega seminarja, ki ga je pripravil dr. Zvone Štrubelj, slovenski župnik v Belgiji. Poskrbljeno je bilo za sprostitev staršev in za koristno preživet čas za otroke. To je bil dober uvod na začetku šolskega in pastoralnega leta.

Od petka, 7. septembra do nedelje, 9. septembra 2018 je v duhovnem domu La Foresta blizu Leuvna potekal 5. vzgojno-družinski seminar za starše in otroke iz Bruslja, Luksemburga in Haaga. Seminar sta vodila dr. Jože Ramovš in njegova žena Ksenja. Tema seminarja je bila Sožitje v družini. Seminarja se je udeležilo 12 mladih družin, ena iz Haaga, tri iz Luksemburga in osem družin iz Bruslja. V prelepem, bivšem frančiškanskem samostanu La Foresta, ki je obdan z gozdom in lepimi travnatimi površinami, se je za konec prvega septembrskega tedna družilo čez 70 odraslih in otrok.

Starši so se s pomočjo Ramovševe knjige Sožitje v družini, pod vodstvom avtorja knjige in žene Ksenje, učili o izboljšanju medsebojnih partnerskih in družinskih odnosov. Dr. Jože Ramovš je poudaril tudi pomen medgeneracijskega dialoga. Uvod v temo seminarja sta voditelja predstavila že v petek zvečer, ko smo se zbrali. Intenzivna vzgojno-družinska delavnica je nato potekalo ves sobotni dan in v nedeljo dopoldne.

Starši med pogovorom z voditeljema Jožetom in Ksenjo Ramovš
Starši med pogovorom z voditeljema Jožetom in Ksenjo Ramovš © Dr. Zvone Štrubelj

Mlajši otroci so z vzgojiteljico Martino Svetlin oblikovali delavnico za izdelovanje slik na svilo. Na okroglem okvirju so upodobili jesensko simfonijo narave. Pri nedeljski maši so za darovanje prinesli svoje izdelka na oltar. V soboto dopoldne so odšli na daljši sprehod, kjer so odkrivali bogastvo gozda. Starejši otroci, stari od 6 do 13 let, so poleg sprehodov, športnih iger in prijateljskega druženja delali tudi v misijonski delavnici. Ogledali so si pet kratkih filmov, ki jih je napravil voditelj misijonske pisarne v Sloveniji, Stane Kerin, ki prav v mesecu septembru odhaja v misijone na Madagaskar. Po ogledu filmčkov so otroci odgovarjali na vprašanja nagradnega kviza o petih slovenskih misijonarjih na Madagaskarju. Pri nedeljski maši smo razglasili rezultate kviza in nagradili zmagovalce.

Skupinski posnetek na družinskem seminarju La Foresta
Skupinski posnetek na družinskem seminarju La Foresta © Dr. Zvone Štrubelj

Posrečeno je v časovni sklop seminarja padel tudi praznik Marijinega rojstva, mali šmaren, ki je bil na soboto, v osrednjem delu seminarja. Že zjutraj smo se spomnili Matere Božje z molitvijo njenega slavospeva Moja duša poveličuje Gospoda. Pri sobotni večerni maši smo se zaustavili ob bogastvu lepih, pesniških in simboličnih vzklikov lavretanskih litanij Matere Božje. Nedeljsko bogoslužje smo oblikovali ob Božji besedi 23. nedelje med letom, ki je bila zelo bogata. Kot je Jezus ozdravil slepega in gluhonemega, ozdravlja tudi nas, je v duhovnem pogovoru z župnikom Zvonetom poudaril voditelj seminarja, dr. Jože Ramovš.

Sklep vzgojno družinskega seminarja z izmenjavo osebnih izkušenj
Sklep vzgojno družinskega seminarja z izmenjavo osebnih izkušenj © Dr. Zvone Štrubelj

Po nedeljskem kosilu smo se zbrali še na pogovor o doživljanju teme in dogajanja na seminarju. Naredili smo tudi evaluacijo, to je, oceno dogajanja na seminarju. Vtis vseh udeležencev je bil zelo pozitiven. Kar težko se je bilo raziti. Obljubili smo si, da se spet v tako velikem številu vidimo na prihodnjem, 6. vzgojno-družinskem seminarju leta 2019.

zapis je pripravil župnik dr. Zvone Štrubelj

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Verniki na Brezjah (photo: Alen Salihović) Verniki na Brezjah (photo: Alen Salihović)

Rožni venec – orožje za boj proti zlu

Papež Frančišek v oktobru, mesecu rožnega venca, začenja kampanjo molitve proti zlu, ki deli krščansko skupnost. Vernike z vseh celin vabi, naj se vsak dan obrnemo na Marijo in ...