Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Gibanje Glasno (foto: Tone Gorjup)
Gibanje Glasno

Vera Mejak za Radio Ognjišče o gibanju Glasno

Slovenija | 24.09.2018, 11:39

Civilno družbeno gibanje Glasno!, ki se zavzema za dejavno zaščito pravic gledalcev in poslušalcev ter svobode govora na nacionalni RTV, smo sicer že predstavili. Do pobude za njegovo ustanovitev je prišlo v krogu intelektualcev s prvopodpisano Vero Mejak. Slednjo smo povabili v naš studio.

Vera Mejak je ponovila, da so gibanje gledalci in poslušalci – plačniki programov RTV Slovenija. »Gibanje je odprta oblika množičnega organiziranja civilne družbe, ki se ji preko naše spletne strani www.glasno.si ali na klasičen način po pošti lahko pridruži vsak posameznik, ki to želi,« je poudarila.

Neposredni povod za ustanovitev gibanja Glasno so po besedah Mejakove aktualni poskusi ostankov totalitarnega režima, ki preko svojih nedemokratičnih vzvodov uprizarjajo gonjo zoper novinarja dr. Jožeta Možino, napovedujejo ali zahtevajo ukinitev oddaj Intervju, Pričevalci, 3. programa TVS in nasploh »oddaj, o katerih v javnosti in stroki obstajajo različna mnenja«.

Pobudniki gibanja so Vera Mejak, dr. Tomaž Erzar, dr. Stane Granda, Jože Hribernik, Ivo Jevnikar, dr. Katarina Kompan Erzar, dr. Matija Ogrin, mag. Igor Senčar, dr. Vasko Simoniti, dr. Mitja Štular in dr. Matevž Tomšič, pridružijo pa se mu lahko vsi, ki se zavzemajo, da bi bilo delo RTV Slovenija kvalitetno, nepristransko in zavezano resnici.

Več: Glasno.si

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...