Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Smrdelj o povprečninah: Tekoče transferje pokrivamo iz drugih virov

Politika | 21.09.2018, 15:04 Petra Stopar

Na ministrstvu za finance je bil danes prvi sestanek z reprezentativnimi združenji občin po izvolitvi nove vlade. Čeprav novega ministra Andreja Bertonclja na sestanku ni bilo, ker se je udeležil sprejema pri predsedniku države Borutu Pahorju, so predstavniki občin direktorici direktorata za proračun predstavili svoj pogled na financiranje v naslednjem letu in na težave, vezane na izračun dodatnih stroškov zaradi spremembe zakonodaje.

Za informacije o sestanku na ministrstvu smo poklicali predsednika Združenja občin Slovenije (ZOS) Roberta Smrdelja, ki je povedal, da so imeli župani in predstavniki občin precej pomislekov glede izhodišč ministrstva za stroške občin. Medtem ko so v ZOS stroške za naslednje leto izračunali v višini 608 evrov na prebivalca, so na ministrstvu prišli do izračuna slabih 565 evrov.

»Ta razkorak med njihovim predlogom in dejanskimi stroški je po naši oceni bistveno prevelik in mislim, da bomo tu zelo težko prišli skupaj,« je ocenil Smrdelj. V Skupnosti občin Slovenije (SOS) medtem za naslednje leto navajajo stroške v višini dobrih 630 evrov, pri čemer izhajajo iz analize, ki so jo naročili pri mariborski pravni fakulteti. Ta znesek pa še ne vključuje novih nalog, ki jih bodo imele občine v tem obdobju.

Smrdelj je za naš radio še spomnil, da povprečnina, ki jo prejemajo občine, pokriva glavne stroške rednega funkcioniranja občin, na primer na področju šolstva, predšolske vzgoje, kritja razlike v stroških pri domovih za starejše: »To so glavne mase sredstev, ki jih je treba zagotavljati iz občinskih proračunov. Tu ne moremo izbirati med tem, ali se plača ali ne. Mi ne moremo reči, da ne bomo dali za plače v vrtcu, ker ni denarja. Stroški vrtcev so tekoči transfer in enostavno to s proračuna gre. Če pa imamo 90 milijonov evrov luknje, ki sem jo omenil, moramo to pokriti iz drugih virov,« ki pa bi jih morale občine vlagati v vzdrževanje cest, infrastrukture in stanovanj.

A jih že več let ne, pravi. »To ljudje vidijo. Lokalne ceste, šole, vrtci niso vzdrževani. Če se bo to nadaljevalo, bo škoda precej višja, kot pa če bo država varčevala na občinah. In tu prehajamo že v fazo, ko ne varčujemo, ampak resno delamo že škodo.« Zato predstavniki občin menijo, da bi moralo biti izhodišče za pogovore o povprečninah v prihodnjih dveh letih postavljeno višje, kot predlaga ministrstvo.

Ministrstvo je po sestanku v sporočilu za javnost zapisalo, da si bo »prizadevalo za kompromis, ki bo sprejemljiv za obe strani in vzdržen z vidika javnih financ«. Naslednji sestanek bo predvidoma v prvi polovici oktobra.

Politika, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.