Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik

Šolske sestre začele jubilejno 150. leto

Slovenija | 18.09.2018, 08:32 Marjana Debevec

V Materni hiši Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja v Mariboru so v nedeljo odprli jubilejno leto ob 150-letnici omenjene kongregacije. Slovesnost se je začela s koncertom, pri katerem so sodelovale sestre različnih provinc. Slovesno mašo pa je daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Nadškof Cvikl je v pridigi spregovoril o veri. Ta ima po njegovem mnenju odmev v delih. Redovnicam je dejal, da hoditi za Vstalim Gospodom, ki nosi križ, pomeni oznanjati njegovo evangelij, ki prinaša drugim, predvsem ubogim, upanje. Sestre bodo jubilej obhajale do 13. septembra 2019.

ZGODOVINA

Papež Pij IX. je škofu Antona Martina Slomška na obisku v Rimu leta 1862 priporočil, naj poskrbi za verske zavode za vzgojo mladine. Željo je uresničil s pomočjo članic Katoliškega društva gospá, ki so poklicale šolske sestre iz Algersdorfa pri Gradcu, da bi prevzele vodstvo sirotišnice ter pouk pletenja in šivanja za revne deklice mesta in okolice Maribora.

15. oktobra 1864 so prišle v Maribor vrhovna predstojnica Katarina Luegger in prve tri sestre. Predstojništvo je prevzela s. Margareta Puhar, s. Veronika Bauer je bila učiteljica šivanja in s. Salezija Weitzer učiteljica pletenja. Iz teh skromnih začetkov je v šolskem letu 1868/69 nastala štirirazredna šola s 300 učenkami.

5. julija 1869 je sekavski škof Zwerger priznal neodvisnost redovne hiše v Mariboru. Škof Stepišnik je 13. septembra 1869 za prvo predstojnico nove kongregacije imenoval s. Margareto Puhar, zato ta dan sestre praznujejo kot dan ustanovitve kongregacije.

Sestre bodo jubilej obhajale od 13. septembra 2018 do 13. septembra 2019. "To je zares leto milosti, v katerem nam Gospod podarja novo priložnost, da globlje živimo karizmo kongregacije in okrepimo svojo hojo s Kristusom ter medsebojno pripadnost," je v pismu zapisala vrhovna predstojnica s. M. Klare Šimunović.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...