Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Andrej Šinko (foto: OA)
Andrej Šinko | (foto: OA)

Pregled domačih dogodkov, od 7. do 14. septembra 2018

| 15.09.2018, 09:30 Andrej Šinko

Dogajanje v preteklih dneh je zaznamovalo oblikovanje že 13. slovenske vlade, na Bledu je potekal še en strateški forum, odmevala pa je tudi odločitev sodišča o izpustitvi Milka Noviča na prostost. Pretekli konec tedna je bilo zaradi malega šmarna slovesno po Marijinih cerkvah, sodelavci Radia Ognjišče pa smo sklenili že deveto kolesarsko romanje.

POLITIKA IN GOSPODARSTVO

Slovenija je dobila 13. vlado, ki jo vodi prvak LMŠ Marjan Šarec. Zdaj že nekdanji premier Miro Cerar in Šarec sta takoj po seji državnega zbora opravila primopredajo poslov, nova vlada pa se je sešla na prvi redni seji ter imenovala podpredsednike vlade in večino državnih sekretarjev.

16-člansko ministrsko ekipo nove vlade je državni zbor potrdil s 45 glasovi za in 34 proti. Za izvolitev vlade so glasovali poslanci strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki bodo tvorile vladno koalicijo, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih manjšin. Proti so glasovali poslanci SDS, NSi in SNS, medtem ko so se poslanci Levice glasovanja vzdržali.

Novi predsednik vlade Marjan Šarec je po izvolitvi dejal, da zaupa v svojo ekipo. »Verjamem, da so ministrice in ministri, ki stojijo tukaj za menoj, vsi vešči svojega dela, vzeli ga bodo resno, vzeli ga bodo odgovorno, zavedajo se, kaj to pomeni. Kajti kot vedno povem, najlažje je kritizirati, najlažje je iz zadnje klopi vse vedeti, ko pa moraš prevzeti odgovornost na svoje rame, takrat je junakov bolj malo.«

Novi ministri so že prevzeli resorje od predhodnikov, nekaj pa se jih je iz enega ministrstva preselilo na drugega. V vladi tako ostajajo vse stranke, ki so sestavljale prejšnjo vlado. To se po besedah predsednika največje stranke SDS Janeza Janše vidi tudi v koalicijski pogodbi, ki jo je primerjal z jedjo v katero so zmetane različne začimbe. »V tej začimbi mi vidimo neko znano filozofijo zla, ki je stara 170 let, izhaja iz nekega dokumenta, v katerem piše, da bo možno ustvariti idealno družbo, kjer bomo vsi enaki, tako, da se razgradi narod, družina, vera, zasebna lastnina in zasebno šolstvo. In iz teh dodatkov h koalicijski pogodbi sekajo natančno ti cilji in so tudi natančno enako obrazloženi, tudi v tistem dokumentu izpred 170 let piše, da bo šlo za osvoboditev človeka. Približno enake fraze se v teh začimbah uporabljajo tukaj.«

Tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je poudaril, da je bilo v predstavitvi programa nove vlade premalo konkretnosti. »To ni pošteno do ljudi, ljudje hočejo vsaj neke okvirje, nihče noče napovedi na dve decimalki natančno, ampak vsaj približne okvirje. Recimo, ali bodo družinsko politiko izvzeli iz socialne politike, ker po našem mnenju družinska politika nikakor ni sociala, kaj bo z gospodarstvom, kakšno bo poslovno okolje, kakšna bo davčna politika, ali se bo spoštoval ustavni red v tej državi ...«

Tako analitiki kot politiki se sicer strinjajo, da bo delovanje nove vlade izredno zahtevno, saj koalicija združuje pet partnerjev, usklajevati pa se bo morala tudi z Levico, ki ima z vlado sporazum o sodelovanju.

Blejski strateški forum

Bled je v začetku tedna gostil že 13. strateški forum, enega najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji, ki se ga je letos udeležilo približno 1200 gostov iz 60 držav. V ospredju srečanja pa je bila Evropska unija.

Predsednik države Borut Pahor je pozval k novim vizijam glede prihodnosti unije. »Ta zastoj ne pomeni, da se je ustavil čas in da je Evropska unija v nekem zamrznjenem stanju. Nasprotno. Opažamo jasen deficit vizije nadaljnje poglobitve povezave, zato pa vse bolj jasno vidimo vračanje k nacionalnim politikam. V tem smislu zastoj ni nevtralno stanje. Zastoj ne pomeni, da vsi čakamo, stojimo na mestu. Očitno je, da tisti, ki niso naklonjeni nadaljnji krepitvi Evropske unije, gredo naprej. Mi, ki smo za nadaljnjo krepitev, pa stojimo na mestu.«

Pahor je bil kritičen tudi do Evropske komisije, ker ni priznala odločbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Sodstvo

Vrhovno sodišče je za Milka Noviča, obsojenega na 25 let zapora zaradi umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika decembra 2014, odredilo prekinitev prestajanja zaporne kazni, in ga izpustilo na prostost. Sodišče je ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil zoper obsodilno sodbo.

Ali je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo ali je Noviča oprostilo, za zdaj ni znano. »Upam pa, da ga bodo oprostili, ker mislim, da imajo vse pogoje za to. Vsi argumenti so podani, zelo obširno in natančno smo jih obrazložili. In tudi gospod Novič in njegova družina si zaslužita že končno mir,« je dejal njegov odvetnik Jože Hribernik.

V preteklih dneh pa so se sodni mlini in policija ukvarjali tudi z vodjo samooklicane Štajerske varde Andrejem Šiškom. Po nedavnem postroju te paravojaške skupine, so ga policisti kazensko ovadili zaradi suma ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve in ga privedli pred preiskovalnega sodnika. Ta mu je odredil sodno pridržanje, iz katerega pa ga je po zaslišanju dan kasneje izpustil. Šiško na prostosti ni ostal dolgo, saj je zunajobravnavni senat za razliko od preiskovalnega sodnika videl veliko verjetnost, da bo Šiško s svojim ravnanjem nadaljeval, če ne bo v priporu, zato je moral znova za rešetke.

Na kongresu zunajparlamentarne SLS konec meseca se bosta za predsedniško funkcijo potegovala nekdanji dolgoletni prvi mož stranke Marjan Podobnik in predsednik občinskega odbora SLS Vransko Janez Lencl. Podobnik se v boj za predsedniški stolček podaja po vrnitvi v stranko, iz katere so ga pred dvema letoma izključili.

CERKEV

Pretekli konec tedna smo obhajali praznik Marijinega rojstva, ki je sovpadal s škofijskim molitvenim dnevom za duhovne poklice. Posebej slovesno je bilo v cerkvah, posvečenih Božji Materi Mariji. Sodelavci Radia Ognjišče smo se s prijatelji in poslušalci zbrali v Brestanici, kjer se je s sveto mašo sklenilo deveto kolesarsko romanje Od Marije k Mariji. Mašo je daroval nadškof Marjan Turnšek, po mnenju katerega je Marija čudovit primer zaupanja Bogu v preizkušnjah zla in trpljenja skozi celotno človeško zgodovino. »Kakšna vzpodbuda, dragi bratje in sestre, za vse nas. Marija nam je vzor, od Marije k Mariji. Kaj to pomeni? To pomeni iz dneva v dan gledati Marijo in poskušati oblikovati svoje življenje na Marijin način,« je dejal nadškof Turnšek.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pa je na mali šmaren daroval sveto mašo na Brezjah. V nagovoru po evangeliju je povedal, da sta le ljubezen in Bog zagotovilo za ohranjanje zvestobe tako v duhovnih poklicih kot v drugih življenjskih poslanstvih, kot je na primer zakonska zveza. Nadškof se zaveda, da v Sloveniji manjka duhovnikov, a prosi, naj molimo naprej, predvsem starši, da bi sprejeli odgovor svojih otrok na Božji klic.

Nadškof Zore je dodal, da se zaveda, da se je danes zelo zahtevno odločiti za duhovni poklic. »Zaznamuje nas preteklost, ki se danes v javnosti razodeva predvsem v grešnosti Cerkve, v ozadje pa se potiskajo njeni svetli in sveti sadovi. Veste, naša preteklost ni samo grešna, je tudi sveta, pa še kako sveta. Tako, kot je grešna in tako zelo sveta tudi naša sedanjost,« je dejal nadškof in se s tem posredno dotaknil vznemirjenja zaradi zadnjih škandalov o spolnih zlorabah v ZDA. »Kakor nam je hudo za vse grešno, kar je zaznamovalo Cerkev v preteklosti in jo bo tudi v prihodnje, tako po drugi strani nočemo spregledati vsega lepega, pozitivnega in svetega, kar je dozorelo v življenjih Njenih sinov in hčera po evangeliju in v njihovem služenju Bogu in ljudem.«

Tudi koprski škof Jurij Bizjak je na Sveti gori govoril o veri in spomnil, da se geslo molitvenega shoda glasi »Prižigaj luč vere«. Tudi Rojstvo Device Marije, ki se ga spominjamo, nam po škofovih besedah prijazno prižiga luč vere. Prosil je Boga, naj usliši našo prošnjo in tudi našim mladim razodeva lepoto in vzvišenost duhovnega poklica.

Društvo Družina in življenje je pretekli konec tedna pri sv. Jožefu nad Celjem pripravilo seminar za voditeljske pare. Pogovarjali so se o pomenu nenehne povezanosti zakoncev z Bogom, izgradnji odličnega tima med možem in ženo ter ustvarjanju varnega časa in prostora na srečanjih zakonske skupine.

Predstavnik društva Družina Dani Siter je dejal: »Ker vemo, da samo v Gospodu je naša rešitev, samo Gospod je tisti, ki more tudi v teh kriznih trenutkih ozdraviti naša ranjena srca, pa ranjena srca mnogih zakoncev, mnogih mož in mnogih žena, ker vemo, da živimo v času, v katerem družina postaja vse manj vrednota zaradi temnih sil, ki so na delu in mi pa zaupamo v Gospoda, vemo, da je Gospod tisti, ki je zmagal.«

DRUŽBA IN KULTURA

V zadnjih 20 letih je v prometu v Sloveniji ugasnilo več kot štiri tisoč življenj. Čeprav se število žrtev prometnih nesreč pri nas postopoma zmanjšuje, jih je na leto še vedno več kot sto. Generalna sekretarka Rdečega križa Renata Brunskole je ob preteklem mednarodnem dnevu prve pomoči sporočila, da statistični podatki kažejo, da manj kot tri osebe od desetih pristopijo k ponesrečencu in mu nudijo pomoč.

Nova predsednica Društva slovenskih pisateljev je postala Aksinja Kermauner. Volitve so potekale, ker je junija odstopil Ivo Svetina. Nova predsednica pa je v svojem programu poudarila vizijo približevanja literature ljudem s posebnimi potrebami in vrnitev spoštovanja pisateljskemu statusu.

Škofija Novo mesto se je skupaj s Postulaturo blaženega Alojzija Grozdeta odločila za snemanje filma. Z njim želijo spodbuditi poznavanje, zanimanje in češčenje blaženega Grozdeta. Film bo posnel Studio Siposh, na avdiciji pa naj bi izbrali osebo, ki bo zaigrala Grozdeta v mladih letih.

ŠPORT

Najboljši slovenski strelec vseh časov Rajmond Debevec je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji osvojil odličje zlatega leska v neolimpijski disciplini velikokalibrska puška leže na 300 metrov. Na ekipni tekmi pa je Slovenija osvojila 13. mesto.

Pretekli konec tedna je Janja Garnbret na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Avstriji osvojila srebro. Druga slovenska finalistka Mia Krampl je osvojila sedmo mesto.

Slovenski kanuist Luka Božič je na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala v Španiji slavil zmago. Benjamin Savšek je zasedel četrto mesto. Edina slovenska finalistka med kajakašicami Eva Terčelj je zasedla osmo mesto.

Slovenska nogometna reprezentanca je na drugi tekmi lige narodov v Nikoziji izgubila proti Cipru z 1:2. Na prvi tekmi je z enakim izidom izgubila proti Bolgariji. Naslednja tekma slovenske nogometaše čaka 13. oktobra v Oslu proti Norveški.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...