Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Kitajski kristjani (foto: asianews.it)
Kitajski kristjani

Papež: Jaz sem odgovoren za sporazum s Kitajsko

26.09.2018, 12:46 Marta Jerebič

Začasni sporazum med Vatikanom in Kitajsko o imenovanju škofov, ki je bil podpisan v soboto, ni neka improvizacija, ampak sad večletnega potrpežljivega dialoga, je papež včeraj dejal novinarjem na letalu, ko se je vračal s potovanja po baltskih državah. Da bi razumeli njegov namen, je kitajskim katoličanom in vsem vernikom po svetu napisal pismo, v katerem je poudaril, da vera spreminja zgodovino. Izrazil je upanje, da bo sporazum pomagal ozdraviti rane preteklosti, vzpostaviti in ohraniti polno občestvo z vsemi kitajskimi katoličani ter spodbudil prenovljeno prizadevanje za oznanjevanje evangelija. Dogovor že prinaša konkretne sadove, saj se bosta dva kitajska škofa lahko udeležila oktobrske sinode mladih v Vatikanu.

»Jaz sem odgovoren za podpis sporazuma,« je papež dejal novinarjem na letalu, ki so v vprašanju izpostavili obtožbe upokojenega hongkonškega škofa, kardinala Josepha Zena, češ da je Sveti sedež razprodal Cerkev na Kitajskem in da naj državni tajnik kardinal Pietro Parolin zato odstopi.

Frančišek je poudaril, da ob sklepanju mirovnega sporazuma ali pa pri pogajanjih obe strani vedno nekaj izgubita.

Pojasnil je, da so vatikanski predstavniki škofe, ki so bili posvečeni nezakonito, temeljito preučili. Njihove dosjeje je dobil na mizo in, kot je dejal, sam nosi odgovornost tudi za podpise odlokov, s katerimi so sprejeti v polno občestvo z Rimom. Jasno pa je, da bo nove škofe imenoval papež, je še dejal Frančišek.

V pismu kitajskim katoličanom in vernikom po svetu je pojasnil, da je bilo treba najprej rešiti to vprašanje, če želijo omogočiti oznanjevanje evangelija in edinost v Cerkvi. Da je morala ta na Kitajskem delovati skrivno, ni normalno, je zapisal.

Škofe, ki so bili sprejeti v polno občestvo, je pozval h konkretnim dejanjem edinosti, vernike pa, naj pomagajo iskati dobre kandidate za škofe, ki bodo pastirji, ne funkcionarji.

Na pastoralnem področju so vsi poklicani, da presegajo pretekle delitve in nasprotovanja, si z dejanji prizadevajo za spravo in občestvo, na civilni in politični ravni pa jih poziva, naj bodo dobri državljani.

Ob bližajoči se sinodi je mlade spodbudil, naj sodelujejo pri gradnji prihodnosti svoje države, naj gredo proti toku in s svojim navdušenjem vsem ponesejo veselje evangelija.

Vse vernike po svetu pa je spodbudil, naj cenimo duhovno in kulturno dediščino kitajskih katoličanov. Ti morajo čutiti, da na poti, ki je pred njimi, niso sami, je še zapisal papež in tudi pri splošni avdienci dejal, da je pred nami pomembna naloga: »Poklicani smo, da z gorečo molitvijo in bratskim prijateljstvom spremljamo naše brate in sestre na Kitajskem. Vedo, da niso sami. Celotna Cerkev moli z njimi in zanje.«

Zadnji poziv je papež namenil kitajskim oblastem, od katerih pričakuje nadaljevanje dialoga.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.