Slavi Košir
Miha Močnik
Tanja Dominko
21.09.2018, 15:12 Petra Stopar

Dan Alzheimerjeve bolezni

Zaznamujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, ki sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe. Skupnost socialnih zavodov Slovenije ob tem poziva k sistemu dolgotrajne oskrbe, ki bo pravičen tudi za osebe z demenco. Sedanji sistem namreč te obolele in njihove svojce po ugotovitvah skupnosti zavodov dodatno kaznuje.

Po navedbah sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Jake Bizjaka v Sloveniji »nismo dobro pripravljeni na rast števila ljudi z demenco, saj v domovih najbolj primanjkuje prav tovrstnih zmogljivosti, poleg tega sistem s plačili iz lastnega žepa zelo bremeni tako bolnike kot svojce«.

Alzheimerjeva bolezen ali druge oblike demence tiste, ki jih prizadenejo, v povprečju obsodijo na vsaj pet let odvisnosti od tuje pomoči in s tem na zelo visoke stroške oskrbe, še opozarja Bizjak. Poziva k pravičnemu sistemu dolgotrajne oskrbe, ki ne bo še dodatno finančno kaznoval oseb z demenco. Po njegovih besedah gre namreč za naše sorodnike, prijatelje, sosede in druge sodržavljane, ki so s svojim delom prispevali k blagostanju družbe.

Tudi predsednica Združenja Spominčica Štefanija L. Zlobec ugotavlja, da je demenca veliko socialno in finančno breme: »Zato je treba stopiti skupaj, organizirati življenje bolnikom in iskati rešitve. Največji izziv pa so finančna sredstva za raziskave. Denarja zanje je še vedno premalo.«

Po njeni oceni je sicer prišlo do velikega preskoka na boljše pri odnosu do obolelih, tako v domovih za starejše kot doma, kjer oboleli potrebujejo še več podpore. Zaradi tega v Spominčici že izvajajo družabništvo na domu, potrebe po taki obliki pomoči pa so velike. V pomoč obolelim, svojcem in lokalni skupnosti so tudi demenci prijazne točke.

Kot dobrodošel se je izkazal tudi projekt Za demenci prijazno skupnost, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje. Namenjen je usposabljanju formalnih in neformalnih oskrbovalcev obolelih kot tudi strokovnih delavcev, kar Spominčica izvaja po celotni državi. Drugi sklop pa je namenjen izobraževanju družinskih zdravnikov, ki prvi pridejo v stik z bolniki.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Sociala, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Verniki na Brezjah (photo: Alen Salihović) Verniki na Brezjah (photo: Alen Salihović)

Rožni venec – orožje za boj proti zlu

Papež Frančišek v oktobru, mesecu rožnega venca, začenja kampanjo molitve proti zlu, ki deli krščansko skupnost. Vernike z vseh celin vabi, naj se vsak dan obrnemo na Marijo in ...